Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2024, № 3 (102) вересень

Biopharma Plasma — майданчик для створення лікарських препаратів, а також біотех-стартапів майбутнього

Сучасний технологічний завод Biopharma Plasma — єдине підприємство в Україні та Східній Європі, на якому виготовляють препарати з донорської плазми крові, розвиваючи мережу сучасних донорських плазма-центрів в українських містах. Завод виробляє ліки із плазми донорської крові — унікального матеріалу, який містить цінні білки й антитіла. Препарати із плазми крові рятують життя людей навіть за найкритичніших станів: у разі кровотечі, важкого поранення, гемофілії, імунодефіциту, неврологічних, інфекційних та аутоімунних захворювань. Створення інноваційних центрів донорства плазми крові та виробництво рідкісних, ефективних препаратів — це ініціатива, яка має неоціненне значення сьогодні, коли у нашій країні триває війна.

Віталій Карбовський, директор з науки та технології Biopharma Plasma:

«Усі технології, що використовуються на виробництві, розроблені фахівцями R&D-департаменту Biopharma Plasma. У виробництві ми застосовуємо обладнання найкращих європейських та американських компаній: системи для підготовки та дистрибуції води й пари, сепаратори для розділення білків, а також промислові сорбенти Applied Biosystems (США) для очищення розчину імуноглобуліну. До речі, ми перші в світі застосували сорбент цієї компанії під час переробки продуктів плазми крові».

Інновації, надсучасні технології Biopharma Plasma і тонкощі виробництва
Постійні донори добре знають, що у плазмацентрах компанії BiopharmaPlasma процедура донації є абсолютно безболісною, безпечною та не триває більше 1 год. У центрах ретельно перевіряють здоров’я донорів, здійснюючи тести крові на ВІЛ і гепатити за десятками параметрів. Компанія використовує сучасні та безпечні технології, які роблять процес донації максимально комфортним. Плазмацентри Biopharma Plasma розташовані в різних регіонах України: Київ, Кам'янське, Дніпро, Харків, Суми, Конотоп, Шостка, Хмельницький та Черкаси — саме в цих містах ви можете стати донором. Компанія також проводить безкоштовний ПЛР-скринінг на ВІЛ, гепатити В і С, загальний аналіз крові та надає консультацію терапевта.
Отриману донорську плазму далі заморожують за допомогою спеціального обладнання та зберігають у карантині кілька місяців за температури -70 °C, а вже потім відправляють на завод. Заморожену плазму на заводі тестують на наявність інфекцій і вірусів, а після розморожування знову тестують.
Після цього фахівці виділяють з плазми потрібні білки — альбумінита імуноглобуліни. Наступний етап — це очищення, далі — концентрування. Потім уся сировина проходить стадію вірусної інактивації і лише після цього її розливають у флакони.
На виході готові продукти відповідають світовим стандартам. Високу якість наших препаратів підтверджено сертифікатами європейських інститутів і лабораторій з Німеччини, Португалії, Іспанії та Польщі. На підприємстві впроваджено ефективну фармацевтичну систему якості, що ґрунтується на вимогах ISO9001:2015, GMP, GDP, ICH Q10 та охоплює весь життєвий цикл продукції — від розробки та реєстрації до доставки кінцевому споживачу.
У лабораторіях відділу контролю якості здійснюють перевірку якості вхідної сировини, напівфабрикатів, технологічних середовищ і готової продукції. Роботу відділу організовано відповідно до вимог галузевої атестації (Свідоцтво про атестацію лабораторій з контролю якості та безпеки лікарських засобів № 473, видане Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками) та Належної виробничої практики.

Препарати із донорської плазми рятують життя
Плазма крові містить білки та зсідні речовини, які сприяють загоєнню пошкоджених кровоносних судин і зупинці кровотеч. Препарати з донорської плазми допомагають рятувати життя поранених, онкохворих, пацієнтів із хронічними гепатитами й складними кровотечами.
«БіоШкола» — проєкт, що об'єднує молодь для інновацій
Нещодавно на базі фармацевтичного заводу Biopharma Plasma стартував унікальний освітній проєкт «Біо-Школа», який об’єднав призерів Всеукраїнської олімпіади для поглибленого вивчення біології. Це перша спеціалізована школа в Україні, яка повністю відповідає європейським стандартам, надаючи можливість не лише отримувати теоретичні знання, але й застосовувати їх на практиці.
Головна мета сучасного освітнього проєкту «БіоШкола» полягає у тому, щоб її випускники вступали до найкращих університетів нашої держави та світу, а потім поверталися в Україну й створювали успішні стартапи світового рівня. Організатори Школи сподіваються, що науково-освітні заходи такого рівня допоможуть виховати професійних експертів і підтримати розвиток науки та інновацій у нашій країні, в якій саме активна молодь є рушійною силою.
Варто також зазначити, що компанія веде переговори із власниками авторських прав на американський тритомний підручник з біології, за яким навчаються увсьому світі. Biopharma Plasma готова профінансувати його переклад українською мовою і безкоштовно поставити школам і вишам.

Створюючи біотехнологічні стартапи
Показовим прикладом підтримки Biopharma Plasma перспективних стартапів є компанія Precí, започаткована у 2022 р. Партнером Костянтина Єфименка став Антон Ганопольський — колишній переможець Міжнародної олімпіади з хімії. Молодий учений, якому ще не виповнилося 25 років, закінчив український виш, а потім престижний Інститут Вейцмана в Тель-Авіві (Ізраїль), де працював разом із лауреатами Нобелівської премії з хімії.
Нині у команді Precí працюють 15 професійних біологів, хіміків та фізиків. І перший продукт компанії — гепатоцити печінки людини (клітини, які складають 85% печінки), одержані з дотриманням усіх вимог біоетики, — став цінним препаратом для вивчення метаболізму для багатьох фармкомпаній з Франції, Нідерландів, Великої Британії, США, Індії та Китаю. Він дозволяє проводити випробування ліків абсолютно безпечно — іn vitro, тобто поза організмом людини. Вихід цього продукту на ринок приніс компанії у 2022 р. USD 980 000 прибутку, який, за очікуваннями, зросте у 2024-му до USD 5 млн. Також фахівці Precí завершують розробку ще двох революційних продуктів.

Костянтин Єфименко, президент Biopharma Plasma:

«Під нашою «парасолькою» активно розвивається концепт із розвитку вітчизняних стартапів. Для цього для інноваційних компаній виділено окреме, укомплектоване новітнім обладнанням приміщення. Будь-яка компанія може звернутися до нас зі своєю ідеєю розвитку галузі. Адже що сильнішою буде галузь, то ефективнішими будемо ми».

 

 

 

Biopharma Plasma
Місце розташування:
м. Біла Церква, Україна
Проєкт:
Інноваційний лабораторний комплекс Biopharma Plasma
Фармацевтична компанія BiopharmaPlasma відкрила новий сучасний лабораторний комплекс, який став головним елементом дослідницької діяльності підприємства. В корпусі розташовані кілька спеціалізованих лабораторій: мікробіологічна, хімічна, молекулярно-біологічна та науково-дослідна, а також розміщено лабораторний коворкінг, що забезпечує вільний простір для спільної роботи науковців. Усі процеси в лабораторії повністю диджиталізовані та автоматизовані, що забезпечує максимальну ефективність і точність досліджень.
Завдяки наполегливій роботі керівництва компанії плани щодо створення супертехнологічної інфраструктури втілилися в життя. Вже сьогодні найсучасніше обладнання активно використовується у лабораторних відділах і на виробничих лініях.
Архітектурна особливість будівлі — скляні прозорі стіни — є символом прозорості роботи компанії. Незалежно від зовнішніх обставин робота лабораторії не зупиняється завдяки потужному генератору.
Новий корпус Biopharma Plasma— це зразок передових технологій, що сприяють розвитку фармацевтичної науки в Україні.
Основні постачальники рішень та обладнання:

  • Thermo Fisher Scientific
  • Analytic Jena
  • Metrohm
  • Memmert
  • Miele
  • Zeiss
  • Citiva

За матеріалами:
https://biopharmaplasma.ua/  https://med.oboz.ua/    https://forbes.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт