Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2020, № 2 (79) квітень

Лабораторні системи ADRONA для очищення води

Сучасне фармацевтичне чи біотехнологічне виробництво не може уникнути використання важливого і незамінного компонента – води. Без неї неможливі жодні процеси, реакції тощо. Але вимоги, що висуваються до води, яку використовують у виробництві, є надзвичайно високими, і дотримати їх здатен не кожен. Особливо, якщо воду використовують в умовах лабораторій для перевірки якості препаратів, культивування культур клітин і мікроорганізмів, а також для застосування у спектрофотометрії тощо.

Компанія «ЛАБ-СЕРВІС», яка спеціалізується на постачанні різноманітного обладнання, в тому числі і для фармацевтичного виробництва, рекомендує лабораторні системи ADRONA для очищення води (виробник – SIA ADRONA, Латвія). Компактне обладнання, за допомогою якого здійснюють підготовку води для повного спектра лабораторних потреб та будь-яких лабораторних застосувань, дозволяє отримувати воду ІІІ, ІІ та І класів чистоти згідно з ДСТУ ISO 3696:2003.

Системи ADRONA для очищення води забезпечують усі сучасні нетермічні технології очищення води для лабораторних потреб: вугільну адсорбцію, механічну фільтрацію, зворотний осмос, іонний обмін (деіонізація, електро-деіонізація, полірування), мікро- та ультрафільтрацію, УФ-стерилізацію та фотоокислення.

Діапазон продуктивності систем є досить широким і становить від 7 до 50 л і більше на 1 год.

Відмінна якість очищення води: відповідає та навіть перевершує вимоги стандарту ДСТУ ISO 3696:2003, що постійно засвідчують результати незалежних випробувань, проведених у лабораторіях Європейського Союзу. Якість води, у тому числі показник ТОС, контролюється окремими сенсорами для кожного класу виробленої води.

Система автоматичної рециркуляції води для підтримання якості виробленої води, яка зберігається в резервуарі.

Графічний РК-дисплей, на якому відображається інформація стосовно якості води (провідність, показник ТОС) та поточного стану системи.

Контроль ресурсу попередніх фільтрів та модулів деіонізації.

Системи повного циклу – підключення безпосередньо до водопроводу, первинне очищення водопровідної води від механічних забруднень відбувається вже в системі.

Вода ІІІ класу (зворотно-осмотична, (бі)дистильована):

• живлення автоклавів і парових генераторів;

• мийка лабораторного посуду (в тому числі автоматизована);

• електрохімія;

• приготування буферів, розчинів і реагентів;

• полум’яна атомно-абсорбційна спектрометрія (ААС) – моделі RO.

Чисту воду (ISO 3696 клас ІІ) застосовують для:

• водопостачання лабораторного обладнання (посудомийні машини, клінічні аналізатори, зволожувачі, автоклави, генератори гідрогену);

• виготовлення хімічних та біохімічних реагентів, підготовки буферів;

• підготовки мікробіологічних середовищ;

• у деяких випадках – для чутливих аналітичних методів (наприклад, атомно-абсорбційна спектроскопія, плазмова спектроскопія з оптичним детектором ІСР-ОЕS).

Надчисту воду (ISO 3696 клас І) застосовують, окрім того, для:

• високочутливих аналітичних методів (плазмова спектроскопія з мас-детектором ICP-MS);

• високоефективної рідинної хроматографії;

• аналізу ТОС;

• молекулярної біології;

• культури клітин.

Чому саме ADRONA?

Економія коштів. Вартість систем співставна з ціною сучасних бі-дистиляторів (вода ІІІ класу), натомість споживач отримує воду ІІ та (або) І класів згідно з ДСТУ ISO 3696. Широкий вибір конфігурацій систем. Окрім широкого спектра стандартних конфігурацій (E30, Onsite, EX, B30 тощо) і моделей, в рамках цих конфігурацій (залежно від якості виробленої води RO, Trace, HPLC та ін.) можлива індивідуальна комплектація «на замовлення» лише тими модулями очищення, які дійсно потрібні споживачу. Для тих, хто надає перевагу доочищенню попередньо підготовленої води, розроблені системи Onsite+ та Connect, які живляться дистильованою водою. Для подачі очищеної води під тиском для живлення автоклавів чи посудомийних машин ідеальним рішенням буде модель Sterifeed, для біохімічних аналізаторів – конфігурація Clinic і т.д.

Можливість апгрейду та поточної економії. Надзвичайна гнучкість систем ADRONA передбачає можливість швидкого встановлення необхідних споживачу додаткових очисних модулів та фільтрів. При цьому у разі зниження вимог до води в лабораторії певні очисні модулі можуть бути легко відключені з гідравлічних схем з метою економії їхнього ресурсу.

Мінімальні поточні витрати. Мале споживання електроенергії – до 0,15 кВт (порівняно з ~10 кВт потужності бідистиляторів такої самої продуктивності). Невеликі витрати води: скидання в злив з мембрани зворотного осмосу – близько 30% (для дистиляторів втрати становлять до 90%). Адекватна вартість змінних очисних модулів.

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт