Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №3 (96) червень

Новий рідинний хромато-мас-спектрометр моделі LCMS-9050 виробництва SHIMADZU

О.Б. Сухомлинов,
директор компанії «ШимЮкрейн»

Наразі корпорація SHIMADZU випускає рідинні хромато­мас­спектрометри трьох ка­тегорій: потрійні квадрупольні, тандемні квадрупольно­часопро­літні (Q­TOF) та моноквадрупольні. Найбільшого поширення отримали моноквадрупольні прилади, що дозволяють вирішувати багато ру­тинних завдань, не претендуючи на розв’язання вузького кола ана­літичних задач, пов'язаних з висо­кою чутливістю або високою точні­стю вимірювання мас. Для забез­печення високої чутливості аналі­зу необхідно використовувати хромато­мас­спектрометри з по­трійним квадруполем, що дозволя­ють надійно виконувати кількісний аналіз мікродомішок. Корпорація SHIMADZU випускає чотири моделі потрійних квадрупольних рідинних хромато­мас­спектрометрів, які від­різняються між собою значенням чутливості: LCMS­8040, LCMS­8045, LCMS­8050 та LCMS­8060. Найви­щу чутливість має модель LCMS­8060, для якої співвідношення сигнал/шум становить більше ніж 1 500 000:1 для 1 пікограма ре­зерпіну в режимі позитивної іоні­зації, і таке саме значення для 1 пікограма хлорамфеніколу в ре­жимі негативної іонізації. Але в лабораторіях фармацевтичної га­лузі досить рідко виникає потреба дотримуватись такої високої чут­ливості, тому в них використову­ють переважно три інші моделі.

Однак наявність навіть най­більш високочутливих потрійних квадрупольних приладів не дозво­ляє вирішувати інше важливе завдання лабораторії фармацев­тичного підприємства – надійно визначати природу всіх органічних сполук, отриманих у процесі синте­зу, включаючи встановлення їхньої структури. Для розв’язання цього завдання ефективними є хромато­мас­спектрометри, що поєднують квадрупольний та часопролітний мас­аналізатор. Такі пристрої скорочено називаються мас­спек­трометрами Q­TOF. Нещодавно корпорація SHIMADZU випустила новий прилад цієї категорії – LCMS­9050 (фото № 1), який при­йшов на зміну попередньої моде­лі LCMS­9030.

Рідинний хромато­мас­спектро­метр категорії LCMS­9050 надає користувачеві низку переваг порівняно з існуючими моделями. У його конструкції використані нові запатентовані технології, що забезпечують високий рівень роз­дільної здатності за масами і точне визначення молекулярної маси. Це є визначальним фактором під час ідентифікації невідомих сполук та встановлення структури моле­кул. У приладі LCMS­9050 викорис­тано іонну оптику, квадрупольний мас­аналізатор швидкої дії та ко­мірку співударної асоціації, які успішно зарекомендували себе у потрійних квадрупольних мас­спектрометрах корпорації SHIMADZU. Крім цих елементів конструкції у часопролітному мас­аналізаторі впроваджено нові технології, які забезпечують прискорений рух іонів, що сприяє швидкому отриманню результатів. Це робить прилад сумісним із роз­робленими SHIMADZU системами для швидкої хроматографії, а та­кож низкою інших технологій.

Наприклад, особливість техно­логії iRef­TOF полягає в тому, що завдяки високій якості нової системи електродів рефлектрон фор­мує практично ідеальне електро­статичне поле, яке відображає іони без втрати чутливості та роз­дільної здатності.

На додаток до встановленого за замовчуванням джерела іоніза­ції електроспреєм (ESI) прилад LCMS­9050 може бути оснащений джерелом хімічної іонізації за ат­мосферного тиску (APCI) та комбі­нованим джерелом іонізації (DUIS), який дозволяє одночасно здійсню­вати іонізацію проби в режимі електроспрея та в режимі хімічної іонізації при атмосферному тиску. Слід зазначити, що конструкція джерел іонізації виконана таким чином, щоб при зміні джерела ко­ристувачеві не доводилося відклю­чати будь­які кабелі та підвідні трубки. Достатньо просто розбло­кувати джерело і підняти його вго­ру, на що витрачається лише кілька секунд.

Основні технічні характеристи­ки приладу LCMS­9050:

  • діапазон мас квадруполя – від 10 до 2000 m/z;
  • діапазон мас часопролітного мас­аналізатора – від 10 до 40 000 m/z;
  • роздільна здатність квадру­ поля – <0,8 µ FWHM;
  • роздільна здатність часопроліт­ного мас­аналізатора (ESI, для позитивних і негативних
    іонів) – 45 000 FWHM;
  • точність маси: <1 ppm при m/z 622,5662.

Дуже важливою практичною перевагою приладу LCMS­9050 є зручна система введення калібрувального стандарту (СDS), яка передбачає використання окремо­го іонізаційного капіляра, що функ­ціонує незалежно від основного іонізаційного капіляра. Завдяки цьому калібрувальний стандарт можна вводити у мас­спектрометр в будь­який час без необхідності змінювати лінії подачі розчинів, що виключає ризик контамінації основної аналітичної лінії.

З приладом LCMS­9050 можна використовувати іонізаційний зонд DPiMS Direct Probe (фото № 2), за допомогою якого відбирають невелику кількість проби і напря­му іонізують з метою аналізу рі­дин та твердих речовин у тому вигляді, в якому вони є. Немає потреби підбирати умови хроматографічного поділу або викону­вати складну попередню обробку проб. Отримання даних може бути завершено протягом 1 хв, навіть якщо виявлено як позитивні, так і негативні іони. У поєднанні з мас­спектрометром SHIMADZU серії Q­TOF стає можливим швид­ко та легко ідентифікувати компо­ненти проби.

Як оптимальну хроматографіч­ну систему, об’єднану з мас­спек­трометром LCMS­9050, рекомендовано використовувати одну з моделей рідинного хроматографа нової серії LC­40 виробництва SHIMADZU (фото № 3), з якою спів­робітники лабораторій фармацев­тичної галузі вже встигли добре ознайомитися.

Управління приладом здійсню­ється за допомогою універсально­го програмного забезпечення LabSolutions LCMS, яке контролює всі режими роботи хроматографіч­ної системи та мас­спектрометра, а також забезпечує аналіз отрима­них даних. Як опція пропонується також програма LabSolutions Insight Explore, що забезпечує зручне виконання таких спеціаль­них процедур, як структурний ана­ліз або ідентифікація з’єднань.

Генеральний дистриб’ютор аналітичного обладнання SHIMADZU в Україні 
та Республіці Молдова: ТОВ «ШимЮкрейн»

Україна, 01042, м. Київ,
вул. Чигоріна, 18, офіс 428/429
Тел./факси: +38 (044) 284­54­97;
+38 (044) 284­24­85;
+38 (044) 390­00­23
shimukraine@gmail.com
www.shimadzu.com.ua

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт