Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №5 (98) жовтень

Штучний інтелект та диджиталізація у Фармі

Концепції диджиталізації та автоматизації змінюють звичний підхід до фармацевтичного виробництва, а також дають змогу компаніям швидше виводити свою продукцію на ринок і доставляти ліки пацієнтам. Ці концепції передбачають спектр заходів, спрямованих на оптимізацію виробничих процесів, зменшення кількості відходів, зниження ризиків, а також підвищення надійності, передбачуваності та ін.

Загально кажучи, імплементація цифрових рішень, а саме використання штучного інтелекту (ШІ), має такі основні напрями застосувань:

  1. Розробка препаратів і медичних виробів для прискорення процесів R&D та оптимізації майбутніх виробничих процесів. За інформацією Forbes, вже кілька міжнародних біотехнологічних компаній оголосили про початок розробки ліків за допомогою ШІ та машинного навчання та перейшли до стадії клінічних випробувань. Серед них Exscientia, Verge Genomics та Recursion Pharmaceuticals.
  2. 3D-друк лікарських форм є особливо актуальним для персоналізованої медицини та вдосконалення системи доставки ліків. Алгоритми ШІ на основі бази даних сприяють оптимізації дизайну і рецептури 3D-друкованих лікарських форм залежно від таких характеристик пацієнта, як вік, маса тіла, відомості історії хвороби тощо.
  3. Оптимізація ланцюжка постачання завдяки прогнозуванню попиту, аналіз збоїв у ланцюжках постачання та поліпшення управління запасами.
  4. Виявлення дефектів таблеток з метою вдосконалення процесів контролю якості у фармацевтичному виробництві. Алгоритми ШІ та системи машинного зору використовують для аналізу зображень таблеток, що допомагає автоматично та ефективно виявляти такі дефекти, як тріщини, відколи, зміни кольору, форми та розміру.
  5. Цифрові технології дозволяють компаніям ухвалювати більш обґрунтовані бізнес-рішення на основі прозорих операцій. Також прозорість даних сприяє отриманню цінної інформації, яку ці компанії можуть використовувати для вивчення існуючих процесів і вдосконалення своїх лікарських засобі.
  6. Зниження частоти поломок обладнання, мінімізація витрат на ремонт та простої, завдяки чому досягається більша економія коштів.
  7. Саме диджиталізація в часи пандемії дозволила не зупиняти такі процеси, як FAT обладнання. Зараз, під час війни, фармацевтична галузь України адаптувалася і широко застосовує віртуальне або віддалене FAT. Але світові лідери – постачальники обладнання та рішень не стоять на місті, тому ми всі в очікуванні виставки CPHI, де будуть представлені найновіші розробки.
  8. Інтеграція цифрових технологій у фармацевтичні процеси дозволяє компаніям вдосконалити виробничі операції, зменшити витрати та підвищити якість продукції. Завдяки значним перевагам диджиталізація дає компаніям, які її впроваджують, явну конкурентну перевагу над тими фармацевтичними виробниками, які ще не оцифрували свої операції. Надаючи пріоритет диджиталізації у своїх ланцюжках поставок, фармацевтичні компанії можуть досягти більших результатів для свого бізнесу, що вигідно вирізнятиме їх серед конкурентів.

Хоч ці перспективи є дуже привабливими, але попереду в нас ще довгий шлях, перш ніж вони стануть реальністю. Недарма ж хтось сказав: «Все, що можна уявити – реально». Тож читаємо і надихаємося матеріалами, представленими в цьому номері, щоби більше знати про цифрові технології у Фармі.

 

Головна редакторка
Світлана Гавриленко

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт