Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) апрель

Очистка и дезинфекция в фармацевтической промышленности в соответствии с требованиями GMP

Очищення й контроль мікробного забруднення є критично важливими у фармацевтичній промисловості. Щоб уникнути перехресної контамінації та подальшого мікробного забруднення для відповідності класам «чистих приміщень», потрібні надійні програми з очищення й дезінфекції. У країнах ЄС виробництво лікарських засобів регулюється нормами Належної виробничої практики (GMP). Минулого року Додаток 1 ЄС GMP, що охоплює виробництво стерильних лікарських засобів, було оновлено. Розглянемо внесені в GMP зміни і засоби для очищення й дезінфекції від компанії ХЛР («Хімлаборреактив»), що забезпечать належний контроль забруднень.

Коротко про GMP і Додаток 1 «Виробництво стерильних лікарських засобів»

Додаток 1 уперше було видано в 1971 р., переглянуто в 1996-му з частковими оновленнями в 2003 і 2007 рр. Тож документ потрібно було актуалізувати, щоб відобразити зміни, які відбулись в технологіях стерильного виробництва (RABS, ізолятори, швидкі мікробіологічні методи), і врахувати значні оновлення в нормативних документах (впровадження ICH Q9 для управління ризиками якості, а також ICH Q10, що описує фармацевтичні системи якості).

Тож у серпні 2022 р. Європейська комісія опублікувала оновлений документ, кожна тема в якому була значно розширена, а також доповнена новими вимогами. Крім того, переглянуто сферу застосування Додатку 1, тож тепер його можна використовувати і за межами стерильного виробництва. Однією з основних вимог нового проєкту стала наявність цілісної стратегії з контролю забруднення.

Оновлену редакцію GMP українські фармпідприємства мають впровадити у 2023 р. – на це передбачено термін 12 міс.

Стратегія контролю за забрудненням (СКЗ)

СКЗ – це єдиний документ або окремі пов’язані документи, що відображають стратегію мінімізації забруднення для всього виробництва. СКЗ повинна бути «живим» документом, який потрібно підтримувати в актуальному стані протягом життєвого циклу об’єкта.

Очищення і дезінфекція

Поняття «очищення» й «дезінфекція» як два різні види діяльності в новій редакції GMP були розширені.

Очищення – це видалення нежиттєздатного забруднення (наприклад, залишків продукту чи дезінфекційного засобу) фізичними засобами або відповідним агентами для надання видимої чистоти поверхні.

Дезінфекція – це процес, за допомогою якого зменшення кількості мікроорганізмів досягається незворотною дією засобу на їхню структуру або метаболізм до рівня, котрий вважають відповідним певній меті. Одні дезінфекційні засоби ефективні тільки проти вегетативних мікробів, тоді як інші – мають додаткову здатність ефективно знищувати бактерії та спори грибів.

Багато поширених дезінфекційних засобів, до складу яких входять аміни, амфотерні й четвертинні амонієві сполуки, залишають по собі значні залишки на поверхні, які згодом можуть шкідливо впливати на ефективність використовуваного дезінфектанту. Тому в новій редакції GMP зазначено, що програми очищення спрямовані на ефективне видалення залишків дезінфекційного засобу.

У розділі про обладнання наголошено, що процес очищення має бути валідований. Також має бути продемонстровано, що він видаляє будь-які залишки або сміття, котрі згубно впливають на ефективність використовуваного дезінфекційного засобу.

Водночас існують дезінфекційні засоби, що не залишають решток або залишають мінімальну їх кількість, яку можна легко змити. Тільки спирти й водню пероксид не залишають решток після використання. Тому компанія ХЛР пропонує IPA 70% Micronclean і Hydropure Contec, щоб позбутися залишків інших речовин. Варто звернути увагу, що дезінфектант широкого спектра дії CyChlor Contec і спорицид Prochlor Contec, виготовлені на основі хлорноватистої кислоти, залишають незначний слід, який легко видаляється після протирання сухою серветкою.

Чи потрібна ротація дезінфекційних засобів?

Помилковою є думка, що мікроби «звикають» до певного дезінфекційного засобу, подібно до антибіотиків. Адже антибіотик має єдиний спосіб дії та місце зв’язування. Це як використання ключа в замку, коли вони мають відповідати один одному. Якщо блокування трохи змінено (мутація), антибіотик стає неефективним – це й називають стійкістю до антибіотиків.

Дезінфекційний засіб має кілька місць зв’язування. Його дія подібна до використання кувалди для відкриття замка. Незначна зміна замка не має особливого значення.

Нормативні документи не вказують на обов’язкову ротацію дезінфекційних засобів та їхню кількість. У Додатку 1 GMP раніше було зазначено, що має бути використано більш ніж один тип деззасобу, те саме повторюється і в новій редакції. Потрібно переконатися, чи засоби мають різні способи дії, щоб їхнє комбіноване використання було ефективним проти бактерій і грибів. В інших регуляторних інструкціях також чітко зазначено, що дезінфекція має включати періодичне використання спорицидів.

Багато підприємств регулярно використовують дезінфекційний засіб широкого спектра дії (наприклад, ізопропіловий спирт IPA Micronclean і CONTEC CyChlor) почергово зі спорицидом для періодичного використання або дії в точці застосування (наприклад, CONTEC ProChlor). У табл. 1 наведено ефективний приклад схеми використання дезінфекційних засобів.

Кваліфікація дезінфекційного засобу

У попередній редакції Додатку 1 містилися чіткі вказівки щодо використання дезінфекційних і мийних засобів: «Дезінфекційні засоби й мийні засоби слід перевіряти на наявність мікробного забруднення; розведені дезрозчини слід зберігати в попередньо очищених контейнерах, і вони повинні зберігатися лише протягом визначених періодів, якщо не стерилізовані». Це повторено в новій редакції з уточненням: «... коли виготовлені виробником стерильного продукту».

У новому Додатку зазначено, що багато дезінфекційних і мийних засобів постачаються готовими до використання від виробника. У такому випадку результати сертифікатів аналізу та стерилізації можуть бути прийняті з урахуванням відповідної кваліфікації постачальника.

Повторюється твердження, що дезінфекційні й мийні засоби, які використовують в «чистих приміщеннях» класів A і B, повинні бути стерилізовані перед застосуванням. Додатково звернено увагу на дезінфекційні засоби для зон класів C і D. Вони також можуть бути стерилізовані перед використанням, це питання потрібно вирішити після оцінки ризику й задокументувати в СКЗ.

У Додатку 1 зазначено, що має бути перевірений не лише дезінфекційний засіб, а й сам процес дезінфекції. Дослідження та перевірки повинні продемонструвати придатність і ефективність дезінфекційних засобів у конкретний спосіб їхнього використання й на певному типі матеріалі поверхні або репрезентативному матеріалі. Поверхні з високим ступенем ризику необхідно ідентифікувати й задокументувати в СКЗ.

Валідація має стосуватись усіх способів застосування деззасобу: обприскування, протирання, використання попередньо насиченої серветки, а не лише обмежуватися стандартним випробуванням.

У Додатку 1 також зазначено, що мають перевірятися терміни придатності готових розчинів. Це актуально не тільки для розчинів, виготовлених із концентрату, а й для тригерних спреїв і попередньо насичених серветок. Тестування ефективності потрібно проводити для продукту протягом періоду його використання.

Крім традиційної дезінфекції ХЛР радить новітнє зручне рішення Devea

Як поєднати 6-логарифмічну дезінфекцію поверхні, простоту використання й помірну вартість оброблення? ХЛР зі своїм партнером, компанією Devea, пропонують для цього новітнє рішення для дезінфекції – пристрої для повітряної дезінфекції поверхонь. Цей «розпилювальний прилад – дезінфекційний засіб» здатен знищувати мікроорганізми в найрізноманітніших умовах і місцях.

Часто дезінфекція поверхонь викликає асоціації з нелегким налаштуванням і додатковими засобами безпеки для персоналу, що працює неподалік. У такому випадку в пригоді стане унікальна технологія Phileas®, основана на центрифугуванні, що дає змогу досягти ідеально гомогенного розподілення «туману» дезінфекційного засобу.

Повітряна дезінфекція поверхонь: півтора десятиліття успішного досвіду

З моменту свого створення у 2009 р. Devea пропонує пристрої для повітряної дезінфекції поверхонь (ASD) і біоциди для фармацевтичної промисловості, дослідницьких лабораторій, закладів тваринництва, лікарень, ультрачистих зон. Перша компанія ASD отримала ринкову авторизацію у Франції (FR-2019-0071), а тепер і в більшості країн Європи. Рішення охоплюють як невелике обладнання (кабінети біологічної безпеки, ізолятори, інкубатори), так і повітряні шлюзи, RABS, кімнати або навіть цілі зони. ХЛР і Devea пропонують технічну підтримку й проведення експертизи протягом усього проєкту: роботу над планом, контрольний візит, кваліфікацію тощо.

Що треба знати про інноваційну технологію центрифугального створення сухого туману Devea від ХЛР:

 

 

  • Застосовується для важкодоступних місць.
  • Ефективна після прибирання.
  • Автоматична: не залежить від персоналу.
  • Гарантує гомогенність і відтворюваність.
  • Має доведену ефективність.

Ефективність дезінфекції гарантується поєднанням пристрою
Devea та дезінфекційного засобу Devea:

  • Інноваційна дискова технологія, швидкість 48 000 об./хв, гомогенна дифузія, «холодне центрифугування».
  • Дисперсія на 180°, без намокання.
  • Унікальна технологія мікрокрапель від 5 до 10 мкм дає змогу використовувати біоцид низької концентрації. Не спричиняє корозію, має швидкий час контакту.

Доведена ефективність

Результати зменшення до 6-log були задокументовані й підтверджені незалежною лабораторією, тоді як виробники фармпрепаратів можуть кваліфікувати зниження до 6-log у своїх зонах класу А за допомогою біологічних індикаторів Geobacillus stearothermophilus.

Моделі й застосунки з урахуванням індивідуальних завдань користувача

Великий вибір моделей дає змогу підібрати максимально ефективне рішення з огляду на індивідуальне завдання користувача. Наявні моделі малих об’ємів (від 0,5 до 5 м3) для боксів біобезпеки, інкубаторів тощо, прилади середніх (від 10 до 165 м3) і великих об’ємів (від 50 до 1000 м3 і більше).

Devea як експерт із біодезактивації та розробник технології MicroDrop пропонує систему застосунків MyPhileas, доступну на планшеті чи комп’ютері, для дистанційного моніторингу й забезпечення повної відстежуваності операцій.

Відповідаючи вимогам 21 CFR Part 11, MyPhileas є ключовим фактором безпеки користувачів і простий у навігації.

Висока безпека й відстежуваність процесу:

  • Безпечне з’єднання з пристроями Phileas® через Wi-Fi (до п’яти пристроїв).
  • Створення програм, іменування зон.
  • Запуск циклів дезінфекції із затримкою або без неї, моніторинг циклу.
  • Формування й завантаження звітів.
  • Повна й надійна відстежуваність.
  • Обмеження доступу відповідно до вимог користувача.
  • Захищені, локалізовані й незмінні дані.
  • Аудиторський слід.
  • Відповідність 21 CFR Part 11.

Дезінфекція, що відповідає вимогам GMP, з рішеннями від ХЛР. Підсумки

Неадекватна програма мікробного контролю може спричинити значний ризик для безпеки пацієнтів, відкликання продукції та фінансові втрати для компанії. Щоб уникнути цього, потрібно послуговуватися нещодавно оновленим документом GMP.

Відповідно до вимог GMP на підприємстві більше уваги слід приділяти очищенню й дезінфекції, обов’язковим є періодичне використання спорициду, окремо прописано використання засобів без залишків або засобів, решток яких можна легко позбутися. Процес дезінфекції потребує валідації, у котрому ефективність дезінфекційного засобу повинна бути доведена на конкретному обладнанні й поверхнях певного підприємства. Має бути підтвердження, що дезінфекційний засіб ефективний впродовж усього часу використання, водночас дані від кваліфікованого постачальника можуть бути використані як таке підтвердження. Усі рішення потрібно ухва лювати на основі QRM (Системи управління ризиками), а також фіксувати в рамках стратегії контролю забруднення підприємства.

ТОВ «Хімлаборреактив» як офіційний дистрибютор CONTEC і MICRONCLEAN пропонує великий вибір сучасних і ефективних засобів для прибирання й дезінфекції: від спиртів IPA Micronclean до інноваційних спорицидів Contec Peridox та Contec Prochlor.

Водночас компанія як провідний український постачальник лабораторного обладнання та витратних матеріалів завжди пропонує такі сучасні інноваційні рішення, як пристрої для повітряної дезінфекції поверхонь Devea. Вони сучасні, зручні й не менш ефективні за традиційні засоби.

Обирайте рішення від компанії ХЛР, що ідеально підійде саме для Вашого підприємства!

Юлія Бондарець,
провідний фахівець компанії ХЛР

Олена Лубкіна
Тел.: +38 (067) 406 80 43

Тетяна Щесняк
Тел.: +38 (067) 323 90 28

ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»
07400, Україна, м. Бровари
вул. Січових Стрільців, 8
Тел.: +380 (44) 494-42-42 (call-центр)
https://www.hlr.ua

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт