Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №6 (99) ноябрь

Лучшие практики мониторинга производственной среды для фармацевтических микробиологических лабораторий от ХЛР

Мікробіологічний моніторинг повітря, поверхонь і контроль персоналу, що працює в критичних зонах фармацевтичного виробництва, є надзвичайно відповідальними процесами, порушення яких супроводжується значними ризиками й може загрожувати виробнику суттєвими витратами.
Забруднення в «чистих приміщеннях» та ізоляторах може спричинити втрату всієї партії продукту та призвести до витрачання додаткового часу на вирішення проблем й корекцію різноманітних дій. Продукти доведеться відкликати, що завдасть шкоди репутації виробника.
У найгіршому випадку шкоди буде завдано пацієнтам.

Як же не допустити такого невтішного сценарію? Експерти ХЛР (ТОВ «ХІМЛАБОР­РЕАКТИВ»), найпотужнішого постачальника й виробника лабораторного обладнання України, наголошують, що використання пра­вильних засобів відбору проб має вирішальне значення для гарантування мікробної якості продукту і якості виробничого се­редовища! Поживні середовища – це, ймовірно, один із найважливіших компонентів моніторингу виробничого середовища, але й при цьому все ще один із найбільш недооцінених. Тож поговоримо детальніше саме про них.

Готові поживні середовища – зручно й надійно

На сьогодні багато лабораторій почали використовувати готові поживні середовища у контактних і седиментаційних чашках від різних виробників. Комерційні компанії, що виготовляють середовища, постійно досліджують продукти й підвищують їхню ефективність, але клієнти здебільшого все ще не бажають пробувати щось нове, що відрізняється від звичного. Проблема для користувачів полягає у валідації. Але це не є аж такою великою проблемою, як уявляють мікробіологи: вони можуть не виконувати багато непотрібних завдань. Наприклад, визначати проникність парів H202 варто залишити виробнику та його специфікаціям.

Усі готові середовища промислового виробництва мають сертифікат аналізу із зазначенням терміну придатності, рекомендованих умов зберігання, мікроорганізмів для контролю якості, використаних для перевірки ростових властивостей, тестування інгібіторних та індикативних властивостей, а також результатів тестування ефективності порівняно з критеріями прийнятності. Для контролю якості середовищ, виготовлених власними силами, так само повинні бути встановлені критерії прийнятності. Тож доцільніше придбати вже пе­ревірені виробником продукти і спитати, чи має постачальник се­редовищ можливість виготовити їх за індивідуальною рецептурою відповідно до специфікацій лабораторії, на підставі унікальних запитів.

Не має значення, чи середо­вища виготовлені власноруч, чи надані виробником, слід завжди перевіряти й інспектувати їх щодо:

  • тріщин контейнерів або кришок;
  • нерівномірного наповнення чашок;
  • зневоднення, що призводить до появи тріщин або ямок агаризованих середовищ;
  • гемолізу крововмісних середовищ;
  • надмірного потемніння або зміни кольору;
  • утворення кристалів внаслідок можливого замерзання;
  • надмірної кількості бульбашок;
  • стану окисно-відновних індикаторів (за необхідності);
  • номера партії і терміну придатності;
  • стерильності;
  • чистоти чашок (кришка не повинна прилипати до чашки).

Поводження із середовищами

Чашки мають бути належним чином марковані, бажано за допомогою унікального штрихкоду із зазначенням номерів серії або партії, дати приготування й закінчення терміну придатності, а також ідентифікації середовища. З огляду на нещодавнє запровадження Додатку 1 і вимог, що висуваються до цілісності даних, унікальне штрихове кодування є мінімальною вимогою, яку повинен забезпечувати виробник.

Середовища слід зберігати відповідно до інструкцій виробника. Ніколи не зберігайте чашки із середовищами, що містять агар, за температури 0°C або нижче, оскільки заморожування може пошкодити структуру гелю.

Захищайте чашки, що зберігаються, від впливу світла, надмірної температури, а також перепадів температури, щоб уникнути конденсації. Ретельно перевіряйте упаковку, котру ваш виробник середовищ використовує як для захисту чашок під час транспортування, так і для подальшого зберігання.

Критично важливим є обережне поводження з упаковками. Ящики із середовищами потрібно переносити обережно, не перевертати й не кидати. Падіння навіть із висоти 30 см може спричинити мікротріщини, що призведе до нерівномірного зневоднення під час інкубації та може вплинути на результат.

Переплавлення твердих середовищ потрібно проводити тільки один раз і бажано на водяній бані, щоб не погіршити якість середовища. Ніколи не тримайте розплавлений агар довше ніж 8 год за температури 45-50 °C.

Середовища в чашках – пара­метри, що підлягають валідації:

  • ростові властивості;
  • ростові властивості в кінці терміну придатності;
  • ростові властивості після зневоднення (табл. 1);
  • селективність і специфічність (для селективних середовищ відповідно до Державної Фармакопеї України);
  • зневоднення після експозиції та інкубації (не включає мікробний тест, лише втрату маси);
  • pH на момент прийому середовища й у кінці терміну придатності.

Варто не тестувати, а оціню­вати такі показники:

  • збір мікроорганізмів і дезінфекційних засобів;
  • зневоднення: скільки води було втрачено перед тестуванням;
  • ризики, пов’язані з виробництвом середовищ;
  • дезінфекція водню пероксидом чашок у потрійній упаковці;
  • розтріскування й усадка середовища в чашках.

Таблиця 1. Ростові властивості після дегідратації

Готові поживні середовища PMM від ХЛР

Давній партнер ХЛР, компанія PMM (Pharmamedia Dr. Müller GmbH), є виробником готових поживних середовищ виключно для фармацевтичних користувачів. Це обумовлює оптимальні й виважені підходи до якості товарів і супроводу клієнтів фармацевтичної галузі. Історія компанії почалася 1973 р. Виробництво здійснюється в «чистих приміщеннях», які відповідають інструкціям EC-GMP, ISO 14644 і FDA для промисловості «Стерильний лікарський засіб, вироблений способом асептичного оброблення».

Нейтралізаційні якості середовищ PMM перевіряють способом «найгіршого випадку», що передбачає внесення дезінфекційного засобу просто в чашку. В асортименті є чашки, які нейтралізують четвертинні амонієві сполуки в значних кількостях, що є проблемою для стандартного набору нейтралізаторів (табл. 2).

Таблиця 2. Нейтралізація дезінфектантів на середовищі TCA-U+

Терміни придатності контролюють постійно, і продукти можна використовувати до останнього дня, адже проводити тести для підтвердження їхньої якості виробник починає щонайменше через 4 тижні після закінчення терміну придатності. На запит виробник надає звіти щодо конкретних продуктів. До прикладу, термін придатності контактних чашок із ТСА та нейтралізаторами становить 360 днів.

Для зберігання середовищ рекомендованою є температура +15 … +25 °C, що зумовлено особливостями упакування, а в результаті значно економить витрати на холодильні приміщення для зберігання. Крім того, «Хімлаборреактив» як дистриб’ютор PMM готовий узяти на себе зберігання товару за домовленістю й відвантажувати його користувачеві за потреби.

Про бездоганну якість середовищ PMM також свідчить те, що виробник завжди готовий прийняти користувачів для проведення аудиту і надати всі необхідні документи й звіти, а також допомогти у вирішенні питань, що виникають у процесі валідації. Фахівці ХЛР теж завжди відкриті й готові забезпечити всі потрібні консультації та підібрати ідеальне рішення для моніторингу Вашого виробничого середовища.

Надійні партнери з виробництва й постачання – це запорука якості Вашої готової продукції!

Анна Журба,
провідний фахівець
Відділу витратних матеріалів  компанії «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»
07400, Україна, м. Бровари
вул. Січових Стрільців, 8
Тел.: +380 (67) 406-80-43
https://www.hlr.ua

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт