Objective informational resource
for industry professionals

Pharmaceutical Industry review/Фармацевтична галузь, 2024, №3 (102) September

Ручне чи машинне миття лабораторного посуду? Експерт Miele Professional пояснює переваги та недоліки

Лабораторна посудомийна машина значно зменшує зусилля та витрати на миття, економить дорогоцінний час і забезпечує впевненість у відтворюваності результатів найвищої якості.

Щоб лабораторії могли безперебійно проводити експерименти й аналізи, вони повинні завжди мати достатню кількість чистого лабораторного посуду. Найкращі та найнадійніші результати можна отримати лише в тому разі, якщо лабораторний посуд був попередньо ретельно вимитий. Іншими словами, всі предмети повинні бути очищені від забруднень і залишків хімічних речовин. Відтворення результатів незмінно високої якості за ручного очищення є надзвичайно складним завданням, унаслідок чого лабораторії ризикують не досягти необхідного рівня чистоти посуду для проведення аналізів.
Навіть сьогодні ручне миття лабораторного посуду є досить поширеним. Причини такого підходу здебільшого бюджетні — ручне миття та дезінфекція вважаються більш економними порівняно з придбанням і обслуговуванням лабораторної посудомийної машини. Однак при детальному розгляді переваг і недоліків стає зрозуміло, що це припущення є хибним.

Ручне миття як джерело помилок
Ручне миття не тільки неприємне й незручне, але й потребує значних витрат часу та зусиль для досягнення бажаного результату. Час працівників можна використати значно ефективніше, автоматизувавши процес очищення. Крім того, під час ручного миття важко забезпечити стабільно високий рівень якості. Ручне миття залежить від навичок і досвіду працівника, методу, наявного часу та інших факторів, таких як кількість і температура води, мийні засоби та їхнє дозування, тип щіток, час і зусилля, застосовані під час миття. Всі ці параметри варіюються день у день, що часто шкодить якості очищення. Як наслідок, стандартизація процесу за ручного миття майже неможлива.
Ручне миття також підвищує ризик пошкодження дорогоцінного лабораторного посуду. Недбале поводження з матеріалами, мийними засобами та інструментами значно скорочує термін служби посуду. Крім того, існує ризик для здоров’я працівників, які можуть вдихати аерозолі, контактувати з хімічними речовинами або поранитися осколками скла.

Машинна обробка: інвестиція, що окупається

Зважаючи на вартість придбання промислових лабораторних посудомийних машин, користувачі запитують, чи варто робити таку інвестицію. Проте вони часто не враховують потенціалу довгострокової економії, яку забезпечує машинне миття. Насамперед це економія часу: працівники можуть присвятити свій дорогоцінний час виконанню інших завдань, підвищуючи ефективність роботи. Водночас вони звільняються від важкої та шкідливої праці, що зменшує кількість лікарняних і підвищує задоволеність та мотивацію персоналу. Безперечною перевагою лабораторних посудомийних машин є й швидкість очищення. Якщо ручне миття одного предмета займає приблизно 1 хв, то 60 одиниць лабораторного посуду можна очистити в лабораторній посудомийній машині всього за 24 хв, що дозволяє заощадити близько 59% часу.

Також слід урахувати відповідальне використання ресурсів: споживання енергії, води та мийних засобів точно адаптується до кожного процесу, що дозволяє досягти високоякісних результатів і уникнути відходів. Споживання води під час машинного миття на 63% менше, ніж за ручного, що не тільки економить бюджет лабораторії, а й сприяє охороні навколишнього середовища.

І останнє, але не менш важливе: автоматичне очищення значно дбайливіше, ніж ручне. Ризик корозії, подряпин або поломки скляного посуду зводиться до мінімуму, що подовжує термін його служби.

Усе свідчить на користь лабораторних посудомийних машин

Інвестиційні витрати на придбання та оснащення лабораторної посудомийної машини окупаються з часом. Високоякісні результати очищення вже самі по собі є достатньою причиною для її придбання. З часом стають очевидними й такі переваги, як зниження експлуатаційних витрат, зменшення споживання енергії, води та хімічних засобів, а також збільшення терміну служби лабораторного посуду. Термін окупності залежить від індивідуальної структури витрат і кількості циклів миття на день, але розрахунки, засновані на середніх значеннях, показують, що інвестиції в лабораторну посудомийну машину окупаються менш ніж за два роки.

І наостанок: лабораторна посудомийна машина робить процеси очищення безпечнішими, з меншим ризиком припущення помилок і, отже, більш надійними, що значно полегшує роботу в лабораторії.
Щоб перехід від ручного до автоматичного миття відбувся без проблем, сервісна служба компанії Miele або її партнери надають підтримку протягом усього життєвого циклу лабораторної посудомийної машини: від встановлення та введення в експлуатацію до вибору відповідних програм і засобів для миття, а також консультацій з питань технічного обслуговування та ремонту.

ТОВ «МІЛЄ»
Україна, 01033, м. Київ, вул. Жилянська, 48–50А

Тел.: +38 (044) 496-03-00 Факс: +38 (044) 494-22-85
https://www.miele.com/uk-ua/p/info@miele.ua

 

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт