Objective informational resource
for industry professionals

Pharmaceutical Industry review/Фармацевтична галузь, 2024, №3 (102) September

5 хвилин з … Оксаною Шевчук, заступницею начальника відділу контролю якості фармацевтичної компанії Biopharma Plasma

Редакції журналу «Фармацевтична галузь» в особі Галини Зерової, радниці головної редакторки журналу, випала особлива можливість поспілкуватися з Оксаною Шевчук, заступницею начальника відділу контролю якості фармацевтичної компанії Biopharma Plasma. Пані Оксана має цікавий досвід у сфері фармацевтики та наукових досліджень. І сьогодні ми поговоримо про її шлях у цій захоплюючій галузі, а також про можливості, що відкриваються для молодих спеціалістів.

Галина Зерова (Г.З.):
Дякуємо, що знайшли час із нами зустрітися, Оксано. Розкажіть, з чого почався Ваш кар’єрний шлях на підприємстві Biopharma Plasma і як він розвивався.
Оксана Шевчук (О.Ш.): Я почала свою діяльність на Biopharma Plasma у 2015 р. як лаборант відділу контролю якості хімічної лабораторії. Наш відділ контролю якості охоплює декілька напрямів, і саме з хімічної лабораторії я почала свою кар’єру.

Г.З.: Це сталося одразу після завершення навчання у Національному університеті харчових технологій (магістр консервування та переробки плодів і овочів) чи Ви вже мали досвід роботи на іншому підприємстві?
О.Ш.: Так, через деякий час після завершення навчання в університеті, протягом якого я вивчала шість предметів із хімії і мала змогу отримати досвід роботи в лабораторіях. Певної міри, це був симбіоз теорії і практики.
Далі, вже працюючи на Biopharma Plasma у відділі контролю якості хімічної лабораторії, я розвивалася від лаборанта до старшого хіміка. Тобто почала кар’єру з посади лаборанта, а потім стала хіміком і старшим хіміком.
Надалі моя доля склалася так, що відчуваючи більшу потребу в знаннях, я стала прагнути отримати більше нових навичок і змінити напрям діяльності. І мені надали можливість розвиватися в цій сфері в хімічній лабораторії, але вже у департаменті наукових досліджень та розробок (R&D). У цей відділ мене запросили на посаду хіміка. Я отримала можливість розвивати свої дослідницькі навички, а саме: розробка методів, їхня валідація, проведення трансферу методик, розробка нормативної документації. На цій посаді я працювала декілька років.
Наприкінці 2022 р. мене запросили на посаду начальника хімічної лабораторії відділу контролю якості. Тобто з департаменту наукових досліджень я знову повернулась до відділу контролю якості. З радістю прийняла цю пропозицію, оскільки після майже 4 років у департаменті наукових досліджень відчула, що валідація методик і робота з нормативною документацією для мене більш звичні, а також я прагнула подальшого розвитку і руху.
На посаді начальника хімічної лабораторії моя робота полягала в перспективному плануванні та організації роботи саме хімічної лабораторії, але на даний моментя очолюю також інші підрозділи, які охоплює відділ контролю якості, а саме: група відбору зразків, вірусологічна, хімічна, мікробіологічна та біологічна лабораторії.

Г.З.: Тобто Ви вже 10 років працюєте на цьому підприємстві? Отже, на сьогодні це перше і єдине місце роботи?
О.Ш.: Так, у квітні 2025 р. буде вже 10 років. У фармацевтичній галузі це моє єдине місце і досвід. Причина в тому, що мені це не набридає, у нас насправді дуже цікава робота. Я почала з лаборанта, і кожного року отримувала новий досвід, пізнавала щось нове. Не було такого, що я постійно розв'язувала рутинні задачі. Крім основної роботи, яку відповідальний персонал має виконувати, завжди є можливість вивчати інші процеси і завдяки цьому розширювати здобуті знання. Наш відділ забезпечує контроль якості всіх етапів виробництва лікарських засобів відповідно до вимог GMP, які є досить суворими. Завдяки великій різноманітності методів контролю якості я постійно отримувала нові знання та навички в роботі з різними приладами. Наприклад, якщо мені доручали контроль певних показників, то після відточення пов’язаних із цим навичок мене переводили на інші методи контролю.
На нашому підприємстві дуже багато різноманітного обладнання, і потрібен час, щоб вивчити принцип дії кожного його виду, зрозуміти кожен етап процесу роботи приладу. Тому якщо на певному етапі я відчувала, що розумію повноцінно методику виконання певного хімічного аналізу або приладу, то прагнула надалі розширювати свої знання.

Г.З.: А як зараз проходить Ваш звичайний робочий день?

О.Ш.: Мій звичайний робочий день на цій посаді починається з контролю виконання щоденних завдань працівників відділу контролю якості, які спрямовані на отримання результатів показників якості всіх зразків, що перебувають на контролі.
Ми контролюємо все: первинне пакування, проводимо вхідний контроль всіх речовин, що входять до складу лікарських засобів, окрім цього, перевіряємо воду, що використовується для їх виготовлення. Без перебільшень, контролюємо кожен етап виробництва. Відповідно я повинна контролювати і забезпечувати своєчасну видачу результатів усіх наших процесів. Наприклад, якщо взяти воду для ін’єкцій для виготовлення лікарських засобів, то допоки ми не отримаємо результати, що вона відповідає визначеним вимогам, на виробництві не розпочинаються подальші процеси. Тобто від правильності та точності результатів відділу контролю якості залежить насамперед виробництво лікарських засобів. Тому наша задача — своєчасно перевіряти і відбирати всі контрольні проби. Група відбору зразків відбирає проби, далі розподіляє по всіх лабораторіях відповідно до методів контролю якості, а вже потім вони мають забезпечити подальший своєчасний та належний контроль.
Також у нас є довготривалі методики, що потребують часу для їхнього виконання, тому ми за цим дуже уважно стежимо. Адже наша першочергова задача — провести своєчасний належний і якісний контроль.

Г.З.: Ви як начальник перевіряєте результати роботи Ваших співробітників? Чи порівнюєте показники?
О.Ш.: Саме за виконанням методів контролю стежить безпосередній керівник підрозділу, який мені звітує, а я своєю чергою маю перевірити остаточні результати на відповідність нормативній документації. Щодо порівняння показників, наша система якості організована таким чином, що періодично проводить огляд якості всіх показників, які ми контролюємо. Також я приділяю увагу плануванню та своєчасності виконання робіт нашого відділу, що має важливе значення, адже від послідовності наших пріоритетів залежить, чи вчасно буде отримано результат.

Г.З.: Власне, у Вас повинні бути СОПи, яких Ви дотримуєтесь?                                                                                                       О.Ш.: Звичайно, а як же без цього? Ми маємо дуже багато документації, на яку спираємось. Наші внутрішні СОПи є в кожній лабораторії, на кожній дільниці. Окрім внутрішніх СОПів і процедур, ми також керуємося процедурами, що стосуються контролю ЛЗ. Це специфікації та методи контролю якості, а також послуговуємось державною Фармакопеєю України та Європейською фармакопеєю, де відповідно є описи процедур та виконання методик.

Г.З.: Вам особисто ближче контроль якості, ніж R&D? Адже складається враження, що, з одного боку, це так би мовити творчий процес, а з іншого — це організація, де треба бути дуже дисциплінованою і організованою людиною.
О.Ш.: Так, на даному етапі мені ближче контроль якості. R&D дійсно більш дослідницька і творча робота, потрібно ретельно підібрати умови, а також правильно їх відтворити.

Г.З.: А як би Ви охарактеризували свою організацію і колектив у цілому? Як Ви його бачите?
О.Ш.: Усі ми знаємо і відчуваємо, що ми нескорені та незламні, оскільки попри війну наш колектив плідно працює. Ми не зупиняємось, готові працювати у будь-яких умовах, незалежно від наявності чи відсутності світла.
Ми подаємо керівництву запити для роботи, а вони своєю чергою їх забезпечують.
Ми єдині, оскільки один працівник не досягне результату. Ми всі розуміємо, що робота кожного — це частинка глобального результату. Кожен працівник має і розуміє мету — для чого він тут, який його обов’язок і який його внесок.
Вся наша компанія амбіційна. У нас амбіційне керівництво, яке нас мотивує. На власному досвіді я переконалась, що кожен може професійно зростати на своїй посаді, щодня вчитись. Працівники мають всі можливості та ніколи не зупиняються на досягнутому.

Г.З.: Так, у вас такий керівник, що ви не можете бути неамбіційними і зупинятись!
О.Ш.: Так, це має вплив на працівників. Кожен із нас дивиться на свого керівника. Кожен працівник, що має результати, як професійні, так і особистісні, стає прикладом для інших.

Г.З.: Розкажіть, що Вас мотивує в роботі?
О.Ш.: Ми всі мотивовані, знаємо, заради чого працюємо — заради виробництва ліків, що рятують життя людей. І це — найкраща мотивація і розуміння, особливо у такий складний період. Якщо маємо швидко «видати» лікарський засіб, то робимо це, звісно, згідно з процедурами. Це навіть не обговорюється.

Г.З.: А чим Ви займаєтесь поза Biopharma Plasma?
О.Ш.: Читаю, коли є час, тренуюсь, як і всі звичайні люди. Також підвищую кваліфікацію завдяки читанню книг за спеціальністю. Наразі хочу запевнити своє керівництво, що я варта цієї посади і довіри! Це мій вибір, моє бажання.

Г.З.: Дякую вам, Оксано, за цікавий і змістовний діалог. Ваші думки і досвід у галузі хімії та фармацевтики надзвичайно надихають. Сподіваємось, що ваше інтерв’ю слугуватиме натхненням для молодих спеціалістів, які прагнуть здобувати нові знання та навички, рухаючись уперед у своїй кар’єрі. Бажаємо Вам успіху в подальшій роботі та нових звершень у науковій діяльності. Дякуємо за Вашу роботу!

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт