Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2022, Спецвипуск грудень

5 хвилин з… Василем Губарцем, директором з корпоративних комунікацій фармацевтичної компанії «Дарниця»

24 лютого о 6:20 уся команда директорів «Дарниці» вийшла на перший дзвінок. Він був частиною нашого антикризового плану дій, який охоплював головні бізнес- та виробничі процеси у воєнних умовах. Ми склали цей план ще у січні, а 24 лютого розпочали його негайну реалізацію.

Антикризовий план став основою безперебійної роботи компанії. Однак на багатьох етапах доводилося розв'язувати проблеми вручну – ситуація швидко змінювалася та була надто непередбачуваною. Впродовж першого місяця війни директори зустрічалися онлайн тричі на день, такий самий ритм роботи був і в їхніх командах. Цей режим  комунікацій дозволив узгоджувати рішення за принципом «тут і зараз».

Найбільша проблема виникла із логістикою – на початку війни з нею стикалися всі. Щоб забезпечити безперебійне постачання ліків, «Дарниця» допомагала дистриб’юторам шукати водіїв вантажівок і транспорт, який відповідає технічним вимогам, що висуваються до перевезення лікарських засобів. Спершу було важко, але нам вдалось налагодити доставку ліків на всі контрольовані території України. «Дарниця» почала доставляти їх напряму до лікарень чи навіть на передову. Ми стали одними з перших, хто це зробив.

Наступна проблема – сировина, адже фарма є імпортозалежною галуззю в цьому контексті. Із сировиною також виникали логістичні проблеми, до того ж валютні коливання теж негативно впливали на ціну. Але у січні-лютому «Дарниця» підготувала певний запас сировини, що дозволило їй не зупиняти виробництво. Тож у березні відсоток виготовлених лікарських засобів становив 60 від такого у довоєнний період, а у квітні компанія вже повністю вийшла на довоєнний рівень виробництва.

Безпека людей постійно залишається нашим пріоритетом. Офісні співробітники одразу перейшли на роботу в режимі онлайн. Завдяки тому, що «Дарниця» багато років працювала над автоматизацією процесів, вона була готова до такого режиму. Під час воєнних дій це було однією із критичних частин фундаменту, на якому базувалась керованість підприємства.

Компанія використовує віддалений і гібридний формати робіт для тих професій, де це можливо, тож наразі близько 10% фахівців залишаються за кордоном або переїхали на захід України, де продовжують працювати віддалено. Та жоден план і жодна автоматизація не допомогли б, якби не команда. Надважливою для співробітників стала емоційна підтримка з боку керівництва. Адже війна – це абсолютно нестандартна подія, яка прямо впливає на базову потребу людини в безпеці. Лідерській команді потрібно було взяти на себе відповідальність не тільки за бізнес-цілі, а й за психологічний стан людей. Ми давали людям час і можливість подумати про безпеку, як персональну, так і родинну, й повернутися до ресурсного стану. Безперечно, керівники стали прикладом та рольовими моделями: вони були постійно на зв’язку, готові підтримати членів команди всіма доступними способами. Тривалий час у «Дарниці» ми культивуємо ставлення до співробітників як до носіїв цінних знань, що адаптовані та глибоко інтегровані в бізнес. Це не змінилося й під час повномасштабної війни. Розуміючи необхідність збереження колективу, до якого прагнемо залучати найкращих, ми не скоротили жодного співробітника, не урізали заробітні плати. Навпаки, ще й відкрили нові робочі місця для хіміків та працівників виробництва. Однак війна ставить перед бізнесом не тільки проблему збереження робочих місць. Досить складним є питання швидкої адаптації людей до потреб бізнесу за воєнних умов.

Тож завдання було не тільки втримати команду, а й надати їй нових фокусів та можливостей. Прикладом такої переорієнтації став усеукраїнський call-центр «Дарниці», відкритий на початку війни. Незалежність країни, її національна безпека складаються з багатьох чинників, серед яких є й фармацевтична незалежність. І українське фармацевтичне виробництво здатне гарантувати її, забезпечуючи як армію, так і цивільних значною частиною необхідних ліків. Уже сьогодні українські підприємства, за даними дослідницької компанії Proxima Research, займають більшість ринку в споживанні (65%). Два з трьох лідерів ринку – саме українські компанії. Наявні виробничі й наукові потужності, а також кваліфіковані кадри дозволяють швидкими темпами розширювати номенклатуру ліків у рамках державно-приватного партнерства та державних замовлень, що зміцнить стійкість системи охорони здоров’я в умовах катаклізмів і примх навколишнього світу.

Щорічно «Дарниця» інвестує в розвиток близько 10% доходу, переважно, це капітальні інвестиції, диджиталізація та розробка нових препаратів.

За останні 5 років компанія інвестувала близько UAH 730 млн у створення нових лікарських засобів. Протягом цього часу ми вивели на ринок 63 нових бренди, що закріпило наші лідерські позиції у вітчизняній фармацевтичній галузі. На аптечних полицях у 2021 р. кожна сьома упаковка лікарських засобів була представлена продуктами компанії «Дарниця»*.

Завдяки цифровій трансформації та оптимізації бізнес-процесів компанії вдалося прискорити запуск нових лікарських засобів із 30 до 18 міс. Саме тому в 2021 р. «Дарниця»  вивела на ринок 22 нових лікарських препарати, тоді як у 2020 р. (для порівняння) – лише 10. Незважаючи на широкомасштабну війну, за три квартали 2022 р. фармацевтична компанія «Дарниця» випустила 15 нових лікарських препаратів. Це знеболювальні, протиревматичні та антигіпертензивні засоби, муколітики, а також препарат для профілактики захворювань щитовидної залози під час ядерно-технічних аварій. Наразі ми повністю виконуємо план із розробки нових лікарських засобів, встановлений на 2022 р. До кінця року плануємо запустити у продаж ще чотири нові препарати.

«Дарниця» приділяє увагу стратегічним викликам, що постають перед країною. Так, у співробітництві із МОЗ та РНБО України у квітні цього року ми зареєстрували препарат «Калій Йодид-125-Дарниця»**, призначений для захисту населення від радіації, який було запущено у виробництво у максимально швидкі терміни. З першої виготовленої партії ми передали на потреби МОЗ 6,5 млн доз цього препарату безкоштовно. Окрім цього, вже починаючи з травня він наявний в аптеках країни. На сьогодні ми виготовили понад 12 млн доз «Калій Йодид-125-Дарниця». Компанія має достатні виробничі потужності, щоб повністю забезпечити потребу країни в цьому лікарському засобі. Ми можемо виготовляти більш ніж 100 млн таблеток щомісяця. Утім, слід розуміти, що споживання «Калій Йодид-125-Дарниця» не за показаннями може мати негативні наслідки. Його варто приймати тільки після офіційного сповіщення влади чи ДСНС про радіаційну загрозу.

Під час війни ми отримали ліцензію на виробництво протиковідних ліків Pfizer та мРНК-вакцини в межах програми ВООЗ. За цими напрямами працюватимемо на ринках, що розвиваються. Нашими приіоритетами є збільшення можливостей, нових технологій і розвиток української фарми.

У серпні разом із фахівцями компанії Gradus Research ми провели дослідження***, результати якого підтверджують наше припущення про важливість розширення продуктового портфеля в напряму ментального здоров’я. Адже 57% українців повідомили, що протягом останніх 6 міс пережили певну травматичну подію, яка стосувалася них самих та їхніх близьких. При цьому лише 13% зверталися по допомогу до професіоналів. Такий стан справ також потребує активізації загальноосвітньої роботи серед населення, оскільки надання вчасної професійної допомоги знижує ризик хронізації та/або прогресування хвороби. Тож ми працюємо також у напрямі навчання лікарів і створили інформаційну платформу**** для лікарів та пацієнтів.

«Дарниця» вже експортує свою продукцію до 14 країн світу і має понад 400 реєстрацій лікарських засобів за кордоном, зокрема в країнах Європи та Азії.

Ми зацікавлені у збільшенні об'ємів експорту і активно розвиваємо нові географічні напрямки.  Окрім виходу на ринок Австралії в цьому році, ми активно розвиваємо напрямок регіону MENA, зокрема плануємо збільшити об'єми експорту до Іраку та Ємену.

У середньостроковій перспективі плануємо вихід на ринки країн  Південно-Східної Азії, де ми ще не присутні, таких як Малайзія і Сингапур. Також у фокусі розширення  географії експорту в країнах ЄС – вихід на ринки Болгарії, Латвії, Хорватії та Естонії. І новий пріоритетний для нас ринок – країни Африки.

Ці регіони ми виділили, зважаючи на відповідні економічні, продуктові, регуляторні та медичні чинники. До речі, бізнес «Дарниці» відповідає світовим вимогам щодо комплаєнтності, у нас запроваджено «Кодекс ділової поведінки та етики», «Політику управління конфліктом інтересів» і «Кодекс ділової поведінки контрагента Дарниці», тож ми цілком готові до вимог міжнародних партнерів.

Також компанія активно надає гуманітарну допомогу. Починаючи з 24 лютого, станом на середину грудня, «Дарниця» безкоштовно передала МОЗ, медичним установам та волонтерським організаціям більш ніж 2,2 млн упаковок  лікарських засобів. Ліки «Дарниці» загальною вартістю понад 200 млн грн отримали більш як 200 організацій. За власний кошт компанія ввезла до країни 10 тис. упаковок гемостатика Celox  і безкоштовно передала їх  до шпиталів.

https://www.darnitsa.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт