Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) квітень

Жінки у фармацевтиці. Гуреєва Світлана Миколаївна, «Фармак»

Гуреєва Світлана Миколаївна – начальник відділу технологічної розробки фармацевтичної компанії «Фармак», доктор фармацевтичних наук, професор

Яким був Ваш професійний шлях?

Цікавим, але тернистим. Як кажуть: «Через терни до зірок! Per aspera ad аstra!» 15 років я працювала в Запорізькому державному медичному університеті на кафедрі технології ліків. Потім у 2000 р. із сім’єю переїхала до Горлівки Донецької області, де займалася розробкою ветеринарних препаратів. А у 2002 р. мене запросили працювати в компанію «Фармак». Це був початок зростання та глобальних змін на підприємстві. За цей час і я значно змінилася та виросла як науковець. Щороку ми розробляли близько 20 новин продуктів, які зараз експортуються до понад 50 країн світу.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

Наша галузь дуже динамічна і вимоглива, тому потребує постійного розвитку і наполегливості. Не варто боятися припускатись помилок. Негативний результат у науці – це теж результат, який покликаний дати безцінний досвід. Потрібно мати любов до новизни, до пізнання в цілому. Дуже важлива готовність щодня вчитися та втілювати свої знання в практичний досвід.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

Мене по-справжньому надихає Голова наглядової ради компанії «Фармак» Філя Іванівна Жебровська. Вона вражає своєю відданістю і любов’ю до створеного нею дітища. Як часто каже Філя Іванівна про нашу компанію: «Це повітря, яким я дихаю». Також у неї великий талант передбачення.

Те, що вона нас спонукала робити, і що на старті здавалося не зовсім перспективним, потім виявлялося наскільки вчасним і затребуваним на ринку, що ніхто це навіть не міг представити на початку. Один із таких прикладів – лікарський препарат, який ми надзвичайно вчасно вивели на міжнародний ринок у рік пандемії. Він був дуже затребуваним у схемі лікування хворих на COVID-19. Ці якості надихають йти за такою жінкою-керівником, в цьому є певна магія.

-– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

Студенткам у фармацевтиці можна отримати досвід, проводячи дослідження та експерименти на кафедрі разом із науковцем, який любить свою справу понад усе. Мені з таким надзвичайно повезло – це професор Тарас Андрійович Грошовий. З ним я вже майже 40 років крокую в науці. Це мій Вчитель і я йому дуже вдячна. Пам’ятаю, як він сказав: «Я так люблю свою справу, що працював би в науці і займався викладацькою діяльністю, навіть якщо б мені за це не платили». Також студентки можуть попрацювати в аптеці. Попри те, що зараз майже не залишилося аптек із екстемпоральною рецептурою, все ж таки певний досвід там можна отримати. Крім того, варто намагатися потрапити на практику на виробництво. В цьому сенсі компанія «Фармак» дуже відкрита для співробітництва з вищими навчальними закладами. Ми проводимо хакатони і Школи молодого науковця, а також беремо участь в роботі Малої академії наук. На цих заходах проводимо активну роботу з пошуку перспективних і талановитих студентів.

– На Вашу думку, що може допомогти у професійному розвитку?

Стартовим майданчиком, який дав мені базу, стала рідна альма-матер – Запорізький державний медичний університет. Там я навчилася азам педагогічної діяльності, що стало гарним досвідом для мене як керівника в роботі з людьми в колективі і в команді. У професійному розвитку також необхідне бажання працювати над собою, багато читати, досягати практичних результатів у роботі, а ще важливі цілеспрямованість і віра в себе. Велике значення має те, хто поряд з тобою в науці, підтримка сім’ї, команда, яку маєш поряд в колективі, компанія, в якій працюєш, яка тебе спонукає розвиватися і дає можливості побачити світ, вчитися закордоном у найкращих фахівців, працювати на найновітнішому обладнанні із найсучаснішими технологіями та інгредієнтами. Такою компанією для мене став «Фармак», де я працюю вже більше 20 років.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Будьте наполегливими, позитивними, креативними. Не бійтеся припускатися помилок і набувати негативного досвіду, все одно піднімайтеся і йдіть вперед до успіху. Розвивайтеся, ставте амібтні цілі, беріться за складні завдання.

https://farmak.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт