Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) апрель

Женщины в фармацевтике. Афанасьева Марина, Acino

Афанасьєва Марина
Директор з управління міжнародними проєктами, розвитку бізнесу та дослідного виробництва Acino в Україні та країнах СНД

– Яким був Ваш професійний шлях?

Моя кар’єра у фармацевтичній сфері почалась у далекому 2006 р. на підприємстві ТОВ «Біофарма» з посади хіміка-аналітика дослідного центру. Здавалось б достатньо рутинна професія, яка передбачає проведення монотонного лабораторного контролю, проте це не про сферу досліджень та розробки, якими займався Дослідний центр.

Для мене як для початківця це було схоже на магію, адже процес створення нового продукту вимагає не лише базових знань, а й креативу для пошуку відповідей на нестандартні питання. Моя цікавість і прагнення подальшого розвитку як спеціаліста для розширення знань в цій галузі спонукали пройти 6-річний шлях з метою освоєння промислового виробництва. Там мені пощастило отримати неоціненний досвід і керувати роботою виробничих цехів, в яких випускали продукцію рослинного походження, препарати крові, рекомбінантні продукти та пробіотики.

У 2014 р. вирішила змінити напрям діяльності і повернутися в розробку – так я долучилася до команди проєктного менеджменту з розробки лікарських засобів корпорації «Артеріум». В цій компанії я остаточно зрозуміла, що розробка нового – це моя невід’ємна частина, мій драйвер та мотиватор. Потім мій шлях перетнувся з компанією Acino, де я змогла поєднати та одночасно застосувати свій досвід, отриманий в розробці, виробництві, проєктному менеджменті і розвитку бізнесу.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

По-перше, це комплексний підхід до вирішення викликів – уміння визначати суть проблеми, її причини і наслідки. Завдяки ефективному аналізу людина може або запобігти їй, або знайти найоптимальніший варіант для її рішення. На першому плані завжди має стояти ціль отримати результат, а не бути просто частиною процесу.

По-друге, критичне мислення – здатність аналізувати, «фільтрувати», піддавати сумніву будь-яку інформацію, робити висновки. Така майстерність потрібна як в професійному, так і в особистому житті.

По-третє, емоційний інтелект – вміння розуміти, що рухає оточенням, його наміри та мотивацію. Розвинений емоційний інтелект допомагає налагодити взаємини і в колективі, і з клієнтами.

По-четверте, стресостійкість – здатність контролювати свої емоції та дії в стресових ситуаціях. Ми щодня зіштовхуємось зі стресом, тому потрібно віднайти свої методи, за допомогою яких можна нормалізувати психологічний стан. Особисто мене під час стресу заспокоює створення гармонічного середовища навколо себе. Наприклад: можна навести лад у себе на столі, у шафі, пересадити квіти тощо. Треба навчитись визначати пріоритети, це також дозволить зменшити рівень стресу. Коли необхідно виконати безліч завдань, не варто робити все одночасно.

І наостанок хочу виділити адаптивність – уміння підлаштовуватись під обставини та виклики. Вважаю, що сьогодні це одна із найважливіших навичок. Тому, щоб її розвинути, необхідно частіше залишати зону комфорту, знаходити нове заняття, навчитись чомусь, чого ніколи не робив раніше. Не слід боятися викликів, не уникати можливості отримати новий досвід.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

Так, звичайно. Так склалось, що моїми прямими керівниками до компанії Acino були жінки: Бочагова О.П., Пашковська Г.В., Кравчук Ж.М. І я можу сказати, що сьогодні я вдячна кожній з них за те, що вони завжди мене надихали, підтримували, вірили в мене, і головне – ніколи не стримували в прагненні розвитку та подальшого росту, навіть якщо для цього потрібно було мене відпустити. Кожна з них прямо вплинула на мене і на те, ким я є сьогодні. Звичайно, це їхня безпосередня заслуга.

– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

Насамперед треба бути майстром у своїй справі. Як і в будь-якій галузі, я вважаю, необхідно починати з отримання базових практичних навичок. Це може бути досвід, здобутий в будь-якій лабораторії, якщо людина хоче рухатися в сторону безпосередньої причетності до виготовлення, контролю чи розробки лікарських засобів. Якщо своє майбутнє людина бачить більше в комерційній частині нашої сфери чи в маркетингу, то зазвичай необхідний досвід роботи лікарем або в аптеці фармацевтом. Проте в обох випадках це лише основа, не менш важливо, на мою думку, досконало знати свою справу, вміти працювати з людьми, бути стресостійким, мати розвинуте критичне та системне мислення.

– На Вашу думку, що може допомогти у професійному розвитку?

На сьогодні, враховуючи ситуацію, навички, якими необхідно оволодіти в кожному виді діяльності, це звичайно «soft skills». Внутрішня мотивація, креативність, емоційний інтелект, стресостійкість, адаптивність та гнучкість допоможуть не лише в професійному розвитку, але й в навчанні.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Перш за все отримуйте практичний досвід в професії «hard skills». Щоб «підтягнути» будь-яку навичку з переліку soft skills, достатньо зробити кілька простих кроків:

  1. Виберіть вміння, яке б ви хотіли опанувати (наприклад, емоційний інтелект).
  2. Знайдіть джерела інформації на цю тему, опрацюйте їх та обов’язково спробуйте застосувати на практиці.
  3. Виведіть власну формулу успіху на основі практичних результатів.

Відмінне володіння навичками приходить зазвичай із досвідом, але якщо ви будете прагнути професійного розвитку, досягнення результатів та взаємодії для подальшого успіху, то у вас, безумовно, все вийде.

Служба комунікацій та зв'язків з громадськістю:
www.acino.swiss

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт