Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) квітень

Жінки у фармацевтиці. Наталя Хохленкова, НФаУ

Наталя Хохленкова,
Завідувачка кафедри біотехнології НФаУ,
Доктор фармацевтичних наук, професор

– Яким був Ваш професійний шлях?

Стартовою точкою у виборі професії було шкільне навчання в класі з поглибленим вивченням біології. Наш вчитель настільки захопив нас, що багато моїх однокласників вступили до медичних училищ, де мали можливість опанувати професію. Я зрозуміла, що бути лікарем, напевно, не готова, тож обрала близьку спеціальність – фармацію. І жодного разу про це не пошкодувала. Після закінчення університету я працювала у Державному науковому центрі лікарських засобів і медичної продукції. Але у 2004 р. вирішила змінити напрям і почала педагогічну діяльність на кафедрі технології ліків НФаУ, де пройшла шлях від асистента до професора. З 2019 р. очолюю кафедру біотехнології. Це нова сфера для мене, яка потребує постійного навчання та удосконалення. Взагалі, все життя я чомусь вчуся, хоча й сама вже маю учнів. Вважаю, що цей процес нескінченний, тому що шлях до реалізації цілей робить життя повним і насиченим.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

Ґрунтовні знання й бажання самовдосконалюватися. Також сьогодні велике значення мають так звані soft skills, які допомагають презентувати себе, ухвалювати креативні рішення, працювати в команді. А ще – любов до людей, бажання допомогти тим, хто цього потребує.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

Мені пощастило, оскільки на моєму шляху було і є багато неординарних особистостей. Моя перша вчителька у науці – Чушенко Валентина Миколаївна, яка навчила мене до всього ставитися критично. Ярних Тетяна Григорівна є не лише науковою керівницею моїх кандидатської та докторської дисертацій, а й людиною, яка навчила мене ухвалювати професійні рішення, відповідати за них, мислити стратегічно.Взірцем, який надихає, є Котвіцька Алла Анатоліївна, наша ректорка. Поєднання жіночності, краси та одночасно сили і цілеспрямованості – це портрет Алли Анатоліївни. Її здатність ухвалювати нестандартні рішення, чітке розуміння шляху, яким потрібно рухатися, неймовірна працездатність – якості, які формують лідера.

– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

Звичайно, це класична фармацевтична освіта, що дає знання, з якими можна стартувати будь-де. Але важливо займатися самоосвітою, досліджувати нові технології та отримувати знання у своїй сфері.

– На Вашу думку, що може допомогти у професійному розвитку?

Постійний саморозвиток. Фармація швидко змінюється, тому важливо бути «в темі», контактувати із міжнародною науковою спільнотою. Для успіху в кар’єрі потрібні соціальні взаємодії.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Не бійтеся! На вашому шляху обов’язково будуть як перемоги, так і поразки. Виходьте із зони комфорту, робіть те, що лякає. Використовуйте будь-яку можливість проявити себе, не бійтеся відповідальності. Опановуйте англійську! А ще – не забувайте про особисте життя. Знаходьте час для хобі, шукайте можливість реалізувати себе у творчості. Щасливі люди частіше досягають успіхів у кар’єрі!

https://nuph.edu.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт