Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2024, 1 (100) Березень 2024

5 хвилин з…Віталієм Слюсаренком, виконавчим директоромENGENIUM GROUP

Компанія ENGENIUM GROUP надає комплекс послуг із розробки проєктної документації та інжинірингу для виробництв фармацевтичної, ветеринарної та біотехнологічної промисловості, а також для об’єктів системи охорони здоров’я. Світлана Гавриленко, редакторка журналу «Фармацевтична галузь», зустрілася з Віталієм Слюсаренком, одним із засновників компанії ENGENIUM GROUP, щоб поговорити про поточний стан фармгалузі України і сучасні тенденції світової фарми, також визначити, на які з них варто звернути увагу вітчизняним виробникам.

С.Г.: Віталію, почну з привітання Вашій компанії. 5 років — нехай і невеликий ювілей, проте значний для компанії загалом, оскільки початкові етапи розвитку є вкрай важливими. Тож бажаю Вам досягнення всіх поставлених цілей, задоволених замовників та вмотивованих співробітників, а також зичу невпинного зростання! До речі, а що б Ви побажали собі?
В.С.: Світлано, дякую за привітання! Так, дійсно, це невеликий ювілей, але дуже важливий для нас. Кожен із цих п’яти років був особливим, складним і випробувальним для всієї команди. Ми почали свою діяльність в непростий період всесвітньої пандемії, коли загальноприйняті бізнес-моделі більше не діяли. Крок за кроком ми продовжували вибудовувати свої цінності та місію з урахуванням умов, що склалися на той момент. А потім почалась війна…
Від самого початку цілі постійно змінювалися, що було продиктовано обставинами. Це стало перевіркою наших сил і навичок, випробуванням на те, чи зможемо ми зберегти команду та надавати якісні послуги замовникам. Але неймовірна самовіддача всього колективу загальній справі перетворювалася на довіру клієнтів, а з цим зростала впевненість у собі та в своїх силах. Кожна зміна цілей означала для нас нову планку, нові горизонти, досягнення, цікаві кейси і клієнтів. Але ми все ще лишаємось молодою компанією, тому маємо багато цілей, яких прагнемо досягти.
А собі та своїм колегам хочу побажати: never give up!

С.Г.: Зрозуміло, що експертність Ваша і Ваших колег у царині проєктування не обмежується цими 5 роками. Розкажіть про свій кар’єрний шлях.
В.С.: Із старшим партнером — Віктором Зайченком — я познайомився ще далекого 2012 р. У той час я був керівником проєкту на одному з українських фармацевтичних виробництв, а пан Зайченко очолював представництво іноземної проєктно-інжинірингової компанії в Україні. Далі наші шляхи неодноразово перетиналися, кожний із нас поглиблював власний досвід у своєму напрямі, оточував себе професіоналами різного рівня експертності, аж поки одного разу ми не об’єдналися задля створення спільної компанії. Отже, саме 22лютого 2019 р. група однодумців і ентузіастів об’єдналася під одним дахом — ENGENIUM GROUP. Команда дійсно зібралася чудова, де кожен висловлює свою думку, ділиться власними ідеями та досвідом. Ми намагаємося створювати умови для повної реалізації потенціалу кожного.

С.Г.:Що робить фармацевтичну галузь цікавою для Вас протягом усього цього часу?
В.С.: Я можу помилятися, але, на мою думку, такої кількості та динаміки нововведень, які відбуваються у фармацевтичній галузі, немає в жодній іншій. А ще кожна лікарська форма має свої особливості, кожен вид упаковки вимагає особливого способу оброблення, і це ще я не поглиблююся у властивості продукту — самого лікарського засобу.
Надихає те, що наша фармацевтична галузь, як і країна в цілому, йде шляхом євроінтеграції, навіть попри війну. Кожен проєкт, в якому ми беремо участь, дає нам змогу підвищувати рівень експертності, розвивати навички та пізнавати щось нове, оскільки вимоги проєкту завжди залежать від ринку збуту готової продукції.

С.Г.:Як Ви підтримуєтепрофесіоналізм співробітників?Що частіше використовуєте —навчальні курси чи програми?Які нові знання виявилисякорисними для реалізаціїпроєктів? 

В.С.: Розвиток працівників є невід’ємною частиною розвитку будь-якої компанії в цілому. Наші співробітники є членами міжнародної організації ISPE, що дає нам доступ до знань та досвіду провідних міжнародних експертів галузі задля використання більш ефективних рішень у наших проєктах. Окрім цього, передплачуємо галузеві журнали, відвідуємо конференції та виставки, щоб тримати руку на пульсі, бути в курсі сучасних технічних нововведень, регуляторних вимог і тенденцій загалом. Заохочуємо колектив проходити курси підвищення кваліфікації та брати участь у різноманітних конференціях. Вже багато років нашим партнером є НФаУ, з яким ми постійно обмінюємося досвідом, надаємо студентам можливість проходження практики в нашій компанії, тобто ділимося набутим досвідом із майбутніми технологами та інженерами. Наша команда частково складається з випускників цього вишу.

С.Г.: Розкажіть про портфель послуг, який пропонує Ваша компанія, та про консультації, які вона надає. Реалізацію яких етапів Ви берете на себе?
В.С.: Кожного року завдяки отриманому досвіду компанія розширює кейс своїх послуг. Від самого початку ми для себе визначили три основні напрями.

• Інжинірингові послуги, такі як розробка проєктної документації на усіх стадіях та в усіх розділах; авторський та технічний нагляд, технічний аудит інженерних мереж і систем; технічний консалтинг, тобто представлення інтересів замовника; управління проєктами; розроблення програмного забезпечення.
• Поставка технологічного обладнання. На сьогодні ми є офіційними представниками таких відомих європейських компаній, як LAST Technology — обладнання для мийки, дезінфекції, стерилізації, депірогенізації та деконтамінації; PAT Group — обладнання повного циклу виробництва ТЛФ; GDN — обладнання для виробництва води очищеної, води для ін’єкцій, чистої пари. Також у нас багато інших партнерів, завдяки яким ми пропонуємо українським заводам інші технологічні рішення.
• GxP-консалтинг, до переліку якого є такі послуги, як експертна оцінка (DQ) проєктної документації на відповідність вимогам GMP та URS; аудит якості на відповідність вимогам GMP,GDP, GLP та надання рекомендацій щодо її поліпшення; консалтинг у сфері валідації/кваліфікації: розробка ВМП, оцінка валідаційної документації. За ці п’ять років роботи на ринку ми вже маємо чим пишатися. В нашому референсі є реалізовані проєкти з виробництва твердих, м’яких, рідких лікарських форм, у тому числі АФІ, вакцини, онкопрепарати, антибіотики тощо. Нам майже одразу вдалося вийти на закордонні ринки — Узбекистану і Казахстану, де ми також надаємо свої послуги.

С.Г.:На Вашу думку, до якихсвітових тенденцій потрібноготуватися нашому ринку, щонеминуче прийдуть до наснайближчим часом?
В.С.: Як я вже зауважив раніше, світ фармацевтики дуже динамічний. Норми, що його регулюють, чутливі до економічних, геополітичних факторів тощо. Ще не щодавно ми говорили про концепцію Індустрії 4.0, її особливості та можливості впровадження, а вже сьогодні серйозно обговорюємо використання ШІ в розробленні ліків. Ба більше, в ЄС уже працюють над відповідною законодавчою базою. Найбільш цікавими світовими трендами я бачу, наприклад, перехід до персоналізованої медицини. Цей тренд не новий, але лиш-ється актуальним уже протягом багатьох років. Також перспективним є виробництво біопрепаратів, адже вони забезпечують більш цілеспрямоване та ефективне лікування пацієнтів із різними захворюваннями. Раджу звернути увагу на аутсорсинг як розроблення, так і виробництва — це дійсно дозволяє заощаджувати інвестиції, зменшувати тривалість виходу готового продукту на ринок, а отже, отримувати вигоду за коротший проміжок часу. Але мене як постачальника проєктних та технологічних рішень цікавить технічний розвиток. Це модульність обладнання, його універсальність, застосування ШІ тощо. Які з них отримають великі шансі бути імплементованими в Україні — важко сказати. Деякими із зазначених трендів українські фармкомпанії вже скористалися або прагнуть цього для своїх виробництв. Головне, щоб профільні регуляторні органи встигали за новими тенденціями і робили важливі кроки. Радує, що держава створює відповідні робочі групи, які вирішують питання євроінтеграції та уніфікації норм і вимог. Завдання дуже відповідальне та комплексне, тому над його розв’язанням також потрібно ретельно працювати.

С.Г.: Які компанії Ви вбачаєте прикладом для подальшого розвитку?
В.С.: У нашій країні триває повномасштабна війна. Бізнес серйозно постраждав і, на жаль, продовжує страждати. Прикладом є всі українські компанії та підприємства, які попри важкі обставини, а подекуди й втрату своєї справи продовжують працювати, розвиватися та забезпечувати українців сировиною, продуктами та послугами. Це наш економічний фронт! Головна мета бізнесу — створювати робочі місця та не дати економіці України зупинитися.

С.Г.: Дякую Вам за цікаву розмову і бажаю успіху та перспективних проєктів!

 

ТОВ «ІНЖЕНІУМ ГРУП»
07400, Україна, м. Бровари, вул. Героїв України, 16, оф. 47, 48

Моб. тел.: +38 067 576 05 07
zaychenko@engenium.pro

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт