Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2022, №4 (93) октябрь

Инвестиционный потенциал фармацевтической промышленности в Узбекистане и странах Центральной Азии

Однією з найбільш активних та інвестиційно привабливих сфер економіки країн Центральної Азії є фармацевтичний сектор, до якого входять республіки Узбекистан, Казахстан і Таджикистан. Фармацевтичний сектор цих країн має потужний дослідницький і виробничий потенціал у поєднанні з державною допомогою, що забезпечує швидкий розвиток і значну інвестиційну базу для виробництва ліків.

Ресурсний потенціал

Фармацевтичний сектор цих країн наразі є однією з національних економік, яка швидко розвивається. За даними IQVIA, його обсяг становить близько EUR 1,5 млрд, причому 90% припадає на роздрібну торгівлю, а 10% – на лікарняний сектор.

З 2021 р. фармацевтична промисловість Таджикистану, Казахстану й Узбекистану переживає справжній бум. У пострадянський час цей ринок став одним із найпривабливіших. Темпи його зростання в минулому році в одиницях склали 10,7%, а в євро­еквіваленті – 15,5% порівняно з показниками європейського ринку. Такий приріст є результатом швидкого зростання населення країни, приблизно на 1,5 – 2% щороку (сьогодні в Узбекистані налічується близько 35 млн населення), і позитивних економічних змін, які відбулися там за останні кілька років.

Тенденції розвитку фармацевтичного ринку Узбекистану і країн Центральної Азії

Щоб краще зрозуміти ситуацію та дізнатися про актуальні виклики, з якими стикаються учасники фармацевтичного ринку, команда Vostock Capital UK провела опитування серед виробників і розробників фармацевтичних і виробів медичного призначення, постачальників технологій/послуг для фармацевтичного сектора, представників науково­дослідних інститутів, державних установ, інвесторів та неупереджених аналітиків ринку.

Загалом учасники опитування позитивно оцінюють перспективи розвитку фармацевтичної галузі в Узбекистані та в країнах Центральної Азії. Через пандемію коронавірусу ця галузь стала однією з таких, що швидко розвиваються.

Основними чинниками такого зростання є різке підвищення попиту на лікарські засоби та вироби медичного призначення як з боку населення, так і держави. Крім того, збільшенню обсягів продажів сприяло прискорене виведення на ринок нових лікарських засобів.

У розвитку фармацевтичної галузі країн Центральної Азії рес­понденти відзначили такі тенденції, як запровадження практики створення вільних економічних і фармацевтичних промислових зон, використання ефективних механізмів фінансової підтримки виробників фармацевтичної продукції, зокрема виділення дотацій національним фармацевтичним підприємствам, компаніям для проведення клінічних випробувань, реєстрації та сертифікації продукції в закордонних державах, а також покриття транспортних витрат і витрат, пов’язаних із впровадженням міжнародних стандартів якості GMP, GDP і GPP. Крім того, респонденти відзначили бажання багатьох фармацевтичних компаній впроваджувати інноваційні розробки, такі як біотехнології, протиракові препара­ти, вакцини, генерики, протидіабетичні засоби, харчові добавки та антибіотики.

Дізнайтеся більше про настрої фармацевтичного ринку, замовивши безкоштовний для завантаження звіт, який містить глибше розуміння галузі.

https://pharmauz.com/request-the-report/from=promoboz.com

Інвестиційний потенціал фармацевтичної галузі

Багаті ресурси і громадська підтримка забезпечують гарну основу для інвестицій. Сьогодні фармацевтична галузь Узбекистану та країн Центральної Азії є привабливою для інвесторів. Наприклад, узбецька влада планує до 2026 р. розвинути 104 проєкти на суму USD 1,25 млрд, підвищивши тим самим економічну безпеку внутрішнього ринку з нинішніх  55 до 80% у фізичному вираженні.

Крім того, в Узбекистані працює єдиний у Центральній Азії завод, що спеціалізується на виробництві інсуліну для лікування хворих на цукровий діабет.

У 2022 р. в лісових господарствах Узбекистану закладено 5 тис. га, на яких планується виготовити понад 8,5 тис. т сировини для фармацевтичної промисловості.

Щоб глибше вивчити потенціал галузі, Vostoсk Capital запрошує вас узяти участь у майбутньому Міжнародному конгресі та виставці Pharma Uzbekistan and Central Asia, який відбудеться 16 – 18  листопада 2022 р. в Ташкенті. Не пропустіть унікальну можливість дізнатися більше про актуальні інвестиційні, технічні й технологічні тренди на фармацевтичному ринку Центральної Азії, а також поспілкуватися безпосередньо з керівниками найбільших фармацевтичних компаній, представниками регуляторних органів та закордонними інвесторами.

Лідія Мартиненко,
продюсер проєкту
LMartynenko@vostockcapital.com
https://pharmauz.com/
https://pharmauz.com/?from=promoboz.сom

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт