Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №1 (94) февраль

Courageous New Year…

Широкомасштабна війна перевернула світ усіх українців.  І не вистачить усього паперу світу, щоб написати історію кожного – тільки серце, зроблене з «украніуму», зможе це витримати і не втратити віру в майбутнє. На жаль, не обійшлось без втрат і серед наших колег, друзів, однодумців – пам’ятаємо всіх, співчуваємо кожному…

Очевидно, що фармацевтика – це така ж важлива стратегічна галузь та опора національної безпеки, як і військово-промисловий комплекс. Тому що життя кожного громадянина, де б він не був, надзвичайно важливе для країни. І вже зараз органи влади розробляють і впроваджують антикризові плани та заходи з відновлення України для підтримки вітчизняних виробників. Наприклад, на період дії воєнного стану вітчизняним фармацевтичним підприємствам дозволено реалізовувати лікарські засоби, призначені для експорту в інші країни, та використовувати активні фармацевтичні інгредієнти альтернативних виробників і допоміжні речовини й пакувальний матеріал, які не внесені до реєстраційного досьє.

Нові сучасні технології та інвестиції в галузь однозначно здійснять прорив у науковому середовищі. Тому на сторінках нашого журналу ми продовжуємо ділитися новітніми інноваціями та практичними кейсами з усього світу. Вдячні нашим партнерам за їхню чітку позицію щодо нападу росії, а також за підтримку наших виробників.

Крім того, спостерігаємо певне пом’якшення негативних оцінок інвестиційного клімату. Інвестиційний потенціал України є колосальним, хоча й тимчасово послабленим війною. Навіть в таких складних умовах ми бачимо, що економіка країни продовжує працювати, є певний інтерес до низки секторів з боку як вже працюючих, так і нових інвесторів. Ще не кожен інвестор готовий вкладати кошти, але зрозуміло, що вже зараз доцільно вивчати потенційні можливості, шукати партнерів, з якими працювати в майбутньому тощо. На думку багатьох експертів та на підставі результатів відповідних досліджень визнано, що після Перемоги України бажаючих інвестувати буде набагато більше, а фінансовий поріг для входу стане значно вищим.

Пройшовши випробування війною, українські виробники сьогодні вже мають змогу експортувати свою продукцію без негативних наслідків для внутрішніх споживачів. Саме тому одним із головних пріоритетів на цей рік державою встановлено продовження гармонізації національного законодавства з нормами права ЄС. А віднесення фармацевтичної галузі за напрямами виробництва лікарських засобів та медичних виробів до пріоритетних галузей економіки України допоможе залучити державну інвестиційну підтримку виробників, що сприятиме розвитку галузі в цілому та виробників ліків в Україні зокрема.

Закон України «Про лікарські засоби», який встановлює європейські норми та стандарти в питаннях обігу лікарських засобів.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2469-20#Text

За цей рік ми всі стали сильнішими та згуртованішими. Також він навчив нас більше цінувати час, людей поруч, те, що маємо сьогодні, а головне – мріяти про мирне завтра.

Головний редактор
Світлана Гавриленко

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт