Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) апрель

Женщины в фармацевтике. Раушан Нурахатова, ТОО «Феррер Казахстан»

Раушан Нурахатова,
Генеральний директор ТОО «Феррер Казахстан»

Яким був Ваш професійний шлях?

2000 р. я закінчила Казахстанський медичний університет за спеціальністю лікар-терапевт. Маю невеликий досвід роботи дільничним терапевтом та лікарем швидкої допомоги. З 2002 р. розпочала кар’єру у фармацевтичних компаніях з посади медичного представника. Пройшла всі етапи – від представника до глави представництва у великому регіоні Центральної Азії та Кавказу. Працювала як у сфері продажу, так і маркетингу, обидва напрямки вважаю дуже  цікавими. Впродовж останніх 12 років керую людьми та займаюсь вивченням виробничих процесів. Робота у фармацевтичній компанії мені сподобалася із самого початку, можна сказати це було кохання з першого погляду. Кожен етап моєї кар’єри, кожна посада приносила задоволення, можливо, це і допомагало просуватися кар’єрними сходами легко і без напруження.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

Основні навички для досягнення успіху в будь-якій сфері – це звичайно soft skills. Необхідно любити людей і вибачати їм, це дозволяє рухатися вперед. Фармацевтична сфера, як життєво важлива для населення, вимагає обов’язкового дотримання етичних правил і здатності вчитися протягом усього професійного шляху. Необхідно не тільки cпостерігати за діяльністю конкурентів на ринку, а й бути в курсі наукових розробок і вивчати результати клінічних досліджень. У фармацевтиці тісно переплітаються знання у галузі фармації, медицини (терапії), бізнесу, законодавства та управління (від адміністрування до ефективної комунікації). Для досягнення успіху в нашій сфері необхідно прийняти факт, що ми працюємо в соціально значущій галузі і є важливою ланкою в загальному ланцюгу тих, хто рятує життя, у тому числі наших рідних і коханих.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

На мою думку, в нашій галузі захоплення заслуговує Мартін Ротблат (Martine Rothblatt). Незважаючи на те, що вона є трансгендером (народилася чоловіком), її життя варте екранізації. Mартін розпочала роботу в сфері супутникового зв’язку і телекомунікації, вивчала астрономію та працювала в НАСА, захоплювалася авіацією. У 1994 р. в її дочки діагностували рідкісне смертельне захворювання – первинну легеневу гіпертензію.  У 1996 р. Мартін заснувала фармацевтичну компанію United Therapeutics, яка є розробником і оригінатором препарату трепростініл (ремодулін, тайвазо), що подарував не тільки життя пацієнтам із цим смертельним захворюванням, але й дозволив жінкам, які найчастіше страждають від нього, відчути радість материнства, що до цього було неможливо.

– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

Це залежить від того, ким ви бачите себе у цьому складному механізмі: розробником, виробником, адміністратором, консультантом, аптекарем тощо. Досвід можна здобути, тільки працюючи у фармацевтичній компанії. Бажано почати з азів і постаратися пройти всі етапи – це дозволить вам ясніше зрозуміти процеси в компанії, а також вивчити глобальні і внутрішні правила роботи.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Здатність і бажання навчатися, дізнаватися про все нове – це найголовніша умова успіху роботи у фармацевтичній галузі. Незважаючи на сферу, в якій ви здобули свою основну освіту, будьте готові до змін. Не бійтеся занурюватися в абсолютно не пов’язані з вашою основною освітою  сфери. Завжди пам’ятайте основну місію нашої галузі: зробити людей здоровішими, вилікувати чи продовжити їхнє якісне життя.

https://ferrer.com/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт