Objective informational resource
for industry professionals

Pharmaceutical Industry review/Фармацевтична галузь, 2022, № 3 (92) August

Pharmapack 2022: trends and innovations in the field of pharmaceutical packaging

На виставці Pharmapack Europe, яка пройшла у травні 2022 р., в Парижі, було продемонстровано більше 30 інновацій у царин фармацевтичного пакування, за допомогою яких можна прослідкувати тенденції в цьому секторі: внесок пакування та систем доставки в поліпшення ефективності лікарського засобу (можливості більш зручного прийому та дотримання схеми лікування), безпека споживачів, зменшення впливу на довкілля, особлива увага на сталий розвиток.

У цьому матеріалі ми розкажемо про переможців цьогорічного конкурсу і про найбільш цікаві (на думку редакції) для наших фармвиробників інновації, які можуть стати в нагоді, особливо беручи до уваги європейський вектор розвитку вітчизняної фарми. Ми також постаралися знайти посилання на відео відповідних інновацій, оскільки зрозуміти trick of the trade з опису або лише фото інколи досить важко.

Журі Pharmapack оцінювало інновації у двох категоріях – «Інновації, представлені експонентами» та «Продукти для здоров’я».

 

Нагороди в категорії «Інновації, представлені експонентами»

Сталий розвиток

Нагороду отримала компанія Körber Pharma Packaging Materials AG за фармацевтичне пакування з паперу, виготовленого із трави.

Журі конкурсу визнало компанію Körber переможцем у цій номінації, оскільки папір, виготовлений з трави, є матеріалом, який на 100% переробляється і є цікавим, орієнтованим на майбутнє підходом до використання інноваційних матеріалів, що підтримують сталий розвиток. Топ менеджмент компанії підкреслив, що ресурсозберігаюче пакування – це не просто данина моді, воно закладене в генетику компанії, яка була новатором у цьому секторі виробництва 40  років тому. Компанія працює одночасно над спрощенням па­кування для клієнтів і над мінімізацією його впливу на довкілля.

Шляхи введення лікарського засобу

Нагороду отримала компанія Philips-Medisize за «розумний» автоінжектор Aria Smart Autoinjector.

«Розумний» автоінжектор Aria Smart Autoinjector – це новітній електронний пристрій багаторазового вжитку, який складається з блока живлення багаторазового використання, одноразової касети з переднаповненим шприцом та рухомо закріпленого ковпачка для безпечного застосування голки. Розробники повідомили, що цей пристрій призначений для клінічних досліджень і з’явиться на ринку протягом двох років.

Журі також відмітило інновацію компанії Owen Mumford Pharmaceutical Services – двокроковий одноразовий автоінжектор Aidaptus®, який одночасно містить скляні шприци об’ємом 1 та 2,25 мл. Цей пристрій допоможе розробникам лікарських засобів уникнути ризиків при розробці та управлінні життєвим циклом ліків: за потреби модифікувати рецептуру не доведеться змінювати автоінжектор.

Підключені та придатні для носіння пристрої

Нагороду отримала компанія Ypsomed Delivery Systems за переднаповнений автоінжектор Ypso Mate On з інтегрованим автоматичним підключенням.

Ypso Mate On – перший переднаповнений автоінжектор з  інтегрованим підключенням, що дозволяє автоматично завантажувати дані про виконані ін’єкції в додаток, який містить інформацію про лікування пацієнта (електронну «історію хвороби»). Журі відмітило потужний набір інтегрованих функцій, а також можливість від’єднання пристрою від акумулятора та використання електроніки, що поліпшує можливості повторної переробки матеріалів. Компанія має намір розвивати цифрове управління терапевтичними процедурами, щоб самостійне лікування стало простішим і більш легким.

Ланцюжки постачання, логістика та дистрибуція

Нагороду отримала компанія Avery Dennison за рішення щодо транспортування товарів, які підлягають поверненню, за допомогою Bluetooth (Bluetooth Returnable Transport Item (RTI) Solution).

На товари, що підлягають поверненню, наносять «розумну» етикетку з радіочастотним живленням, яка підключається до Bluetooth. Її наносять на пластиковий ящик, пакування лікарського засобу, які стають постійно підключеними до Інтернету речей (IoT). Журі визнало, що ця інновація зробить значний внесок у безпеку та прозорість ланцюжків поставок.

Інновації в пакуванні

Нагороду отримали компанії Berry Global і Pylote за флакон із крапельницею для очних крапель Activated Rispharm, який інактивує бактерії та віруси.

Флакон із крапельницею для офтальмологічних препаратів Activated Rispharm має насадку і ковпачок, які постійно знешкоджують бактерії та віруси при закапуванні очей, що дозволяє забезпечувати гігієнічне введення кожної дози і знизити ризик інфекції. Для цього використано антимікробний захист із неметалічних матеріалів, що забезпечує суттєве поліпшення догляду за очима.

У цій номінації журі додатково відзначило аплікатор DuoDERM виробництва компанії Pacifi Ltd для лікування хвороб шкіри, який дозволяє застосовувати ліофілізовані біопрепарати та їхній розчинник  в одному пристрої, послуговуючись новою технологією DuoVIAL® «Захист – Змішування – Доставка». Одноразовий картридж із препаратом встановлюють у багаторазовий AppTivator, а SIF­наконечник та ковпачок використовують для активації і змішування рецептури.

Нагороди в категорії «Продукти для здоров’я»

Дизайн з урахуванням потреб пацієнта

Нагороду отримала компанія Ascendis Pharma A/S за автоінжектор SKYTROFA®

Автоінжектор SKYTROFA® із вбудованою електронікою і програмним забезпеченням допомагає пацієнту підготувати та зробити ін’єкцію препарату підшкірно. Після закінчення процедури пристрій підтверджує введення повної дози. Цей автоінжектор є першим зі схвалених FDA пристроїв для щотижневого введення гормону росту в педіатричній практиці.

У цій номінації журі також відзначило автотест  COVID-VIROALLIN® компанії AAZ-LMB, розроблений спеціально для тестування дітей.

Екодизайн

Нагороду отримала компанія Sanofi Aventis Deutschland GmbH за ручку­інжектор багаторазового використання TouStar® для введення концентрованого інсуліну.

TouStar® – перша ручка­інжектор багаторазового використання виробництва компанії Sanofi для введення концентрованого інсуліну. Журі присудило нагоро­ду в цій номінації, беручи до уваги значний внесок у скорочення відходів завдяки можливості повторного використання пристрою.

Слід зазначити, що більшу частину експозиції Галереї інновацій (понад 30 виробів і технологій) складали пристрої для введення рідких лікарських форм – шприци (одно­ й багаторазові, з електронікою, модифікаціями для зручності, екологічності, стерилізовані одночасно гамма­випромінюванням та етилен оксидом, вставлені у гнізда на піддонах тощо).

Серед інновацій, які можуть зацікавити вітчизняних виробників, вважаю за потрібне відзначити вироби компаній:

ARaymond – OR2pack® – інноваційна концепція пакування імплантів.

SCHOTT – спеціальна упаковка­пакет SCHOTT iQ® Integribag для готових до використання контейнерів (RTU), що гарантують збереження стерильності вмісту і можливості застосовувати контейнери для розливу без додаткових заходів. Упаковка розроблена із урахуванням більш суворих вимог регулятора до стерильності. Integribag повністю сумісний із платформою SCHOTT iQ®, що дає змогу компанії розширити асортимент рішень з високою доданою вартістю.

Nemera – «розумна» платформа Symbioze для підключених, інноваційних, придатних для носіння авто­інжекторів, які призначені для введення великих об’ємів лікарського засобу.

Honeywell – пластикові пляшки Aclar Edge™ з неперевершеними бар’єрними властивостями та великим терміном зберігання. Виготовлені із застосуванням патентованої технології Aclar Edge™, не мають обмежень, властивих склу.

Технологічні досягнення  в усьому ланцюжку системи поставок у фармацевтичній галузі дозволяють компаніям удосконалювати свою продукцію, підвищувати ефективність її використання та одночасно поліпшувати досвід пацієнтів у процесі лікування. Це особливо стосується пакування лікарських засобів і систем доставки, які намагаються не відставати від досягнень у галузі медицини та нових методів лікування.

Підключені пристрої доставки лікарських засобів, застосунки та «розумне» пакування дають пацієнтам можливість більшої автономності, а лікарям забезпечують відстеження даних про лікування в режимі реального часу для оперативного ухвалення рішень про схему лікування. Досягнення в царині штучного інтелекту дозволяють революційно змінити процеси виробництва та пакування, тоді як роботизація відіграє велику роль у масштабах виробництва та його ефективності.

З початку пандемії COVID­19 цифровізація системи охорони здоров’я стала ключовою тенденцією, яка збережеться і в майбутньому. В цьому ж ключі розглядається і хмарне підключення медичних пристроїв, особливо враховуючи, що технології бездротового під’єднання Bluetooth, Wi­Fi та NFC стають дешевшими і більш поширеними. Тому виробники пристроїв для медичного застосування все частіше розглядають цю можливість при удосконаленні своїх продуктів.

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт