Objective informational resource
for industry professionals

Pharmaceutical Industry review/Фармацевтична галузь, 2022, №4 (93) October

How is drug serialization is done in Uzbekistan

Нанесення штрих-кодів у фармацевтиці стало обов’язковим з 1 вересня.

З моменту початку маркування лікарських засобів в електронній системі Asl Belgisi було зареєстровано понад 365 учасників, серед яких виробники, представництва та закордонні власники реєстраційних посвідчень.

За даними компанії, нині у товарній групі «Лікарські препарати» системи «Національний каталог» зареєстровано понад 5 тис. найменувань. «Наразі весь фармацевтичний ринок готується до маркування ліків, виводить залишки немаркованої продукції, оптимізує облік для електронної простежуваності. Усі великі місцеві виробники випускають продукцію з кодами маркування», – заявили в CRPT Turon.

Нагадаємо, обов’язкове маркування ліків стартувало 1 вересня 2022 р. Вартість для виробників Узбекистану та імпортерів становить 68 сум (USD 0,006) за один код. Проте ліки з відпускною ціною від виробника до дистриб’ютора менш ніж 1% базової розрахункової величини (3000 сум) маркуються безкоштовно.

В компанії підкреслили, що зараз фармринок готується до маркування другої групи лікарських препаратів із первинною (внутрішньою) упаковкою за умови відсутності вторинної (зовнішньої) упаковки (крім орфанних засобів). Нанесення штрих-кодів на цей вид ліків стартує 1 листопада 2022 р. До речі, реалізацію немаркованих лікарських засобів у вторинній упаковці дозволено до 1 серпня 2025 р.

Довідково:
Маркування в Узбекистані стартувало 1 січня 2021 р., коли нанесення штрих-кодів стало обов’язковим для тютюнових виробів та алкоголю. З квітня 2021 р. РУ першою на пострадянському просторі розпочала маркування пива, а через рік стала піонером у маркуванні побутової техніки. Сьогодні в республіці «кодують» уже чотири групи товарів.

https://uz.kursiv.media/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт