Objective informational resource
for industry professionals

Pharmaceutical Industry review/Фармацевтична галузь, 2023, #1 (94) February

2023 and packaging: what happened so far?

Попри те, що ми все ще на самому початку 2023 р., багато європейських країн уже ухвалили важливі закони для пакувальної індустрії. Elena Rotzokou, EPR ­спеціаліст компанії Ecoveritas, розповість про зміни, які сталися минулого року.

Радісні новини часто приходять після випробувань; багато сприятливих переговорів закінчуються ультиматумом; великі перемоги невіддільні від високих ризиків; а питання екологічності супроводжуються юридичними зобов’язаннями.

Світ зустрічав 2023 р. із величезним нетерпінням, а також із суворими вимогами щодо узгоджених кліматичних заходів, значна частина яких стосується складного світу упаковки.

Індустрія упаковки в Європі швидко трансформується, оскільки уряди більшості країн визнають довгострокові переваги EPR­ системи. Лише протягом перших місяців 2023 року вже набула чинності запаморочлива кількість законів.

Кілька країн трансформували в національне законодавство директиви ЄС щодо одноразового пластику. З першого дня нового року Андорра заборонила такі продукти, як пластикові соломинки та полістирольні контейнери, і натомість просуває альтернативи щодо багаторазової продукції.

Екологічний кодекс Франції увійшов у новий етап, оскільки одноразові бокси та столові прибори тепер заборонені в ресторанах і кафе. Це доповнює різноманітні заходи щодо заборони загальнонаціонального використання одноразових продуктів з 2021 р.

Із 5 січня Італія розпочала перший етап дотримання вимог EPR для виробників та імпортерів визначених одноразових продуктів, причому виробники та розповсюджувачі одноразових пластикових тютюнових фільтрів тепер зобов’язані впроваджувати схему відповідальності виробника та проводити відповідні інформаційні кампанії.

Подібну вимогу було запроваджено на Кіпрі в рамках поправки до Закону про відходи. Трансформуючи вимоги ЄС у національне законодавство, Польща внесла зміни до свого Закону про поводження з упаковкою та відходами упаковки щодо стягнення з виробників плати за упаковку, висуваючи вимогу, щоб кожен одноразовий пластиковий виріб мав помітний і незмивний знак.

Проте ухвалено ще більше законів і поправок. В Іспанії набув чинності довгоочікуваний податок на пластик, і тепер стягується 0,45 євро з будь­якого пластику, що міститься в одноразовій упаковці та не підлягає переробці, заготівель та інших продуктів, які містять пластик і призначені для укупорювання, контейнери одноразового використання для маркетингової чи презентаційної діяльності.

Основний закон Німеччини про упаковку VerpackG зобов’язав роздрібних торговців, власників ресторанів і дистриб’юторів доставки їжі навинос, які пропонують пластикову упаковку для харчових продуктів і стаканчиків для напоїв, інформувати споживачів про варіанти рішень багаторазового використання для страв і напоїв навинос, які можуть замінити одноразову упаковку.

Ідучи ще далі, поправка Люксембургу до Закону про відходи вимагає від власників ресторанів подавати страви та напої, що споживаються на місці, у багаторазових контейнерах і з багаторазовими столовими приборами.

Греція офіційно розширила сферу дії чинної схеми EPR на одноразові пластикові вироби, такі як стакани для напоїв і харчові контейнери, а також вимагає від виробників брати участь або організовувати колективну альтернативну систему управління відходами упаковки. В Угорщині заборонили розміщувати на ринку будь­які стаканчики для напоїв і безкоштовно пропонувати споживачам одноразові пластикові контейнери для фастфуду.

Італія внесла зміни до свого Указу про маркування від 2020 р., щоб зобов’язати виробників усіх типів упаковки вказувати відповідний матеріал за допомогою буквено-­цифрового коду. Відповідно до Указу Нідерландів про управління пакуванням виробники та імпортери контейнерів для фастфуду, пластикових і композитних контейнерів для напоїв, чашок, невеликих пакетів, а також пакетів і упаковки з гнучкого матеріалу, що містять харчові продукти для негайного споживання, окрім зборів за EPR, зобов’язані покривати витрати на підвищення обізнаності споживачів щодо сміття, спричиненого використанням одноразової упаковки.

Тим часом в Україні Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт, який обмежує (забороняє) виробництво та обіг пластикової продукції одноразового використання. Про це повідомляє пресслужба Комітету.

Наголошується, що розгляд питання щодо законопроєкту про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. № 6077 від 21.09.2021) відбувся під час засідання Комітету 1 лютого 2023 р.

«За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроєкту в першому читанні прийняти його за основу, з урахуванням пропозицій Комітету, відповідно до вимог частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України», – йдеться в повідомленні.

Згідно із пояснювальною запискою законопроєкт передбачає обмеження виробництва, ввезення на митну територію України, введення в обіг та розповсюдження на території країни окремих видів пластикової продукції одноразового використання та оксорозкладної пластикової продукції.

Крім того, встановлено вимоги щодо маркування окремих видів таких продуктів та визначено види продукції, для яких дане маркування є обов’язковим.

У документі пропонується запровадити державний ринковий нагляд та контроль пластикової продукції одноразового використання.

На додаток до цих основних змін у світі, з початку 2023 р. набуло чинності більше законів, і очікується, що протягом наступних тижнів і місяців будуть ухвалені нові.

За матеріалами:
https://packagingeurope.com/features/2023­and­packaging­what­have­we­seen­so­far/9331.article
https://komekolog.rada.gov.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт