Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2022, Спецвипуск грудень

Що чекає на світову фармацевтику 2023 року та надалі… Щорічний звіт організаторів виставки CPHI 2022 у Франкфурті

У шостому щорічному опитуванні CPHI взяли участь близько 400 керівників фармацевтичних компаній, які оцінили ймовірні тенденції 2023 р. та стан основних фармацевтичних ринків. Аналітичний огляд підготовлено на основі відповідей на 35 запитань, він є ключовим провідником щодо перспектив галузі на наступний рік.

Вступ

Третій рік поспіль у висновках річного звіту CPHI простежується, як зовнішні макросили спричиняють економічну невизначеність – вимушена економічна «сплячка» протягом карантину через COVID-19 змінилася стрімкою інфляцією, нестабільними перспективами зростання та війною в Україні. Але паралельно із цим інноваційний механізм фармацевтичної галузі зберіг успіхи останніх років завдяки створенню нових виробничих центрів і комерційного запуску кількох новаторських терапевтичних засобів. Не останніми в цьому списку є психоделіки та вакцини mRNA, які набули ще більшого значення завдяки позитивним результатам їхнього використання для лікування певних онкологічних захворювань (обидва засоби будуть детальніше проаналізовані далі в цьому звіті). Нещодавній позов Moderna проти компаній Pfizer і BioNTech про порушення патентних прав можна розглядати як натяк на потенціал цих технологій і майбутні поля битв за перевагу – технологія РНК, ймовірно, матиме набагато ширше застосування в найближчі 5 – 10 років, ніж вузька на сьогодні сфера застосування проти COVID-19 та інфекційних захворювань.

Більш широкі економічні умови продовжують загострювати фармацевтичний ринок на двох основних напрямах – компанії, що виробляють генерики, перебувають під постійним тиском через інфляцію, в той час як новаторам легше адаптуватися до умов, що, як вони сподіваються, є тимчасовими. Невизначеність також залишається через глобальні ціни на енергоносії та спричинені цим наслідки. А нерівномірне зростання цін в усьому світі призводить до додаткового викривлення ринку. Однак підтримка і втручання уряду в поєднанні із ціновими прогнозами аналітиків про те, що найгірше вже позаду, дещо пом’якшують ці занепокоєння.

Інша помітна та, ймовірно, довгострокова тенденція, яка існує у великих країнах із розвиненою фармацевтичною галуззю, – зосередженість на значно більшій стійкості ланцюжка постачання і на локальних мережах постачання. Це дає перспективи процвітання багатьом виробникам завдяки новим урядовим ініціативам, що спостерігаються від Індії до країн Європи та США.

У той же час за останні 6 міс зменшилося фінансування розвитку біотехнологій. Очевидно, це спричинено тим, що «великий» капітал (приватний і громадський) прагне отримати більш безпечні інвестиційні варіанти.

Проте сьогодні більшість аналітиків вважають, що «дно» вже досягнуто і фінансування протягом наступних 12 міс буде стабільнішим. Тому як тільки інфляційний тиск вщухне, у 2023 р. ринок біотехнологій може спостерігати поступове відновлення з вражаючими темпами зростання CDMO-компаній. Але є незначне застереження щодо цього позитивного прогнозу: для CDMO-компаній, робочі цикли яких відстають від таких у новаторів, існує ризик зіткнулися з більш стриманим ринком у 2024 р. після рекордних темпів зростання зараз, якщо не будуть підписані нові інноваційні контракти. Однак, зважаючи на постійний дефіцит доступних потужностей, зростання в секторі контрактних послуг продовжуватиметься в основному без зупинок.

«Дно» біотехнологій?

Дані звіту CPHI у цій сфері є дещо неоднозначними, але більшість керівників дають більш позитивний прогноз на 2023 р. – фактично лише 19% з них вважають, що ринок біотехнологій має дуже негативний прогноз на наступні 12 міс. Близько 59% заявляють, що прогноз є помірним, і «сьогодні вже досягнуте «дно» фінансування біотехнологій». Водночас 22% експертів, навпаки, роблять дуже позитивний прогноз і стверджують, що акції біотехнологічних компаній тепер є «цінними інвестиціями». Крім того, з огляду на фінансування стартапів також спостерігається менша конкуренція, оскільки зовнішній капітал покинув ринок, а залишились тільки інвестори – справжні фанати біотехнології.

Перспективи  біотехнологічної терапії

Вперше технології мРНК з’явилися як топові для терапії ще на ранніх стадіях інвестування та перевершили клітинну, генну терапію і mAbs – історично визнані провідні варіанти. В той же час малі молекули «набрали» лише 17% голосів, що, незважаючи на збільшення числа передових методів терапії та біологіки, здається надзвичайно дивним із такою кількістю засобів, що перебувають у розробці.

«Загалом, найбільш вираженою тенденцією є перехід до застосування біологічних препаратів, і, хоча малі молекули все ще домінують у схваленнях і обсягах продажів, ми прогнозуємо, що до 2028 р. частка біопрепаратів становитиме лише 55% від усього обсягу продажів ліків. Моноклональні антитіла (MAbs) є ключовим класом продуктів серед біопрепаратів, і 46% від загального обсягу продажів засобів цієї групи припадає саме на них. Фактично у 2028 р. обсяг продажів біологічних препаратів перевищить рівень препаратів на основі малих молекул», – прокоментував Квентін Хорган, заступник директора з фармацевтичних даних і аналітики компанії GlobalData.

Новинки у сфері психоделіків

Одна з найбільших революцій галузі в терапії відбувається у психоделіках – з метафоричною «війною з наркотиками», яка нині здається іншою епохою, ми спостерігаємо блискавичні зміни у поведінці як споживачів, так і дослідників. Наприклад, нещодавнє збільшення кількості мікродоз за межами терапевтичних установ великими групами – часто професійними класами – у відповідь на пандемію є лише одним із показників цієї тенденції. Але переважним для галузі є збільшення фінансування, яке ми спостерігаємо, а також значно відкритіше регуляторне та державне середовище. Найважливіше те, що результати низки випробувань у Європі та, зокрема, у США демонструють хороші результати застосування за такими різноманітними неврологічними показаннями, як СПАУ, розлади залежностей (алкоголь і наркотики), а також посттравматичний стресовий розлад, хронічний біль і депресія.

Перш ніж ми глибше розберемося у висновках, важливо розділити різні типи психоделіків і результати їхніх застосувань. Наприклад, дисоціативи та амфетаміни, такі як кетамін, уже отримали схвалення, тоді як галюциногенні речовини, такі як псилоцибін, ЛСД і МДМА (мідомафетамін), усе ще проходять випробування. Перші часто приймають як синтезовані сполуки в поєднанні або замість стандартних антидепресантів (наприклад, СІОЗС). Однак саме остання група, яку необхідно пройти разом із курсом розмовної терапії, у разі її схвалення, ймовірно, продемонструє приголомшливі темпи поліпшення.

Таким чином, хоча FDA вже схвалило свою першу психоделічну терапію ще в 2019 р., реальне використання назального спрею Spravato (Ескетамін – різновид синтетичного кетаміну) виробництва компанії Johnson & Johnson наразі є неоднозначним.

Звичайно, додаткова складність і вартість включення сеансів консультування та терапії разом із режимом лікування є досить важливою проблемою, яку ще потрібно подолати. На відміну від Spravato, який потребує лише моніторингу після введення, більшість випробувань псилоцибіну має проводити висококваліфікований консиліум у спеціальному середовищі. Тим не менш FDA проявляє надзвичайну пильність щодо вірогідності неправильного використання будь-якої із цих сполук або спричинення залежності. Щоб отримати схвалення від цієї організації, необхідно подолати труднощі, пов’язані з дозуванням тощо. І все ж, коли ми запитали представників галузі про їхні прогнози щодо ймовірного схвалення таких галюциногенних психоделіків, як МДМА або псилоцибін, то з'ясували, що 93% вірять, що це все ж станеться, а понад 71% – очікуює цього протягом наступних трьох років.

І хоча прогнозується, що початкові дозволи стануть, ймовірно, дорогими варіантами лікування:

  • можливо, препарати будуть недоступні для більшості схем медичного страхування в США;
  • потенціал препаратів величезний: приблизно 40% американців, як повідомляється, борються з «розладами психічного здоров’я або зі зловживанням психоактивними речовинами». Якщо відбудеться хоча б одне схвалення, багато аналітиків передбачають, що ринок швидко прискориться, а фармацевтичні компанії підготують значні фінансові ресурси. Наразі більшість цих випробувань препаратів фінансують групи захисту прав людини, а не комерційні організації. Але оскільки ресурси для їхнього виробництва обмежені або взагалі відсутні, для фармацевтичних виробників є очевидні можливості;
  • обмежена кількість доступних майданчиків для контрактного виробництва.

Наприклад, 5 із 26 поточних випробувань ІІ фази спонсорує Мультидисциплінарна асоціація психоделічних досліджень (MAPS). А ще одне спонсороване MAPS випробування з використанням МДМА для лікування посттравматичного стресового розладу є єдиним, яке наразі перебуває на ІІІ фазі.

Фактично протягом майбутніх 8 – 10 років майже 40% представників галузі очікують схвалення від 3 до 5 препаратів, 16% – від 5 до 10, а ще 13% вважають, що «двері» для цієї терапії «відчиняться» після отримання більш ніж 10 схвалень. Але все ж питання щодо їхнього виробництва залишається відкритим для дискусій.

мРНК-вакцини

На відміну від сплеску ажіотажу щодо психоделіків, відповідь на запитання про схвалення мРНК-вакцини проти раку була набагато стриманішою: 70% очікують першого схвалення у 2025 р. або пізніше, а близько 20% сподіваються на схвалення до 2028 р. чи навіть пізніше. Можливо, це спричинено тим, що, попри бурхливе схвалення мРНК-вакцин проти COVID-19, така терапія буде схвалена за стандартними онкологічними протоколами і лише обмежена їхня кількість нині перебуває на ранній стадії випробувань. Проте передбачається, що контрактні виробники відіграватимуть значно більшу та прибуткову роль. CDMO та партнери з постачання спеціалізованих інгредієнтів, таких як допоміжні речовини на основі ліпідів, були і залишаються невід’ємною частиною глобальної мережі постачання цих інноваційних технологій. Отже, очікується, що мРНК буде дуже прибутковою терапевтичною сферою для контрактних організацій. Причому виробництво вакцини проти COVID-19 триватиме ще протягом наступних кількох років, а потім поступово буде замінено з огляду на потреби онкологічних та інших цільових сфер – у міру просування випробувань.

Потенціал розвитку

Економісти та аналітики в усьому світі очікують, що 2023 р. буде важким для більшості секторів через посилення монетарної політики та складнощі з енергопостачанням – країни «Великої сімки» швидко підвищать процентні ставки і дуже вірогідна рецесія в багатьох країнах. Проте, незважаючи на цей песимістичний прогноз, фармацевтика потенційно може протистояти ширшим економічним тенденціям. Контрактні послуги, зокрема, мають надзвичайно високий попит, і біотехнології все ще супроводжуються рекордним рівнем готівки.

Тож на що вказують результати опитування?

Минулий рік став першим роком в історії опитування, коли США очолили категорію перспективного «потенціалу зростання», обійшовши як Індію, так і Китай. Примітно, що всі країни поліпшили свої показники потенціалу зростання. Це свідчить про те, що галузь набагато позитивніше оцінює свої перспективи у 2023 р.

Насправді показники зростання в цьому році є безумовно найвищими за всю історію опитувань, що багатьох може здивувати.

Найпомітніші зміни полягають у тому, що США зміцнили своє несподіване лідерство порівняно з минулим роком і тепер демонструють один із найвищих показників зростання за всю історію опитування. Китай, навпаки, хоч і має високий потенціал зростання, але трохи відстає від двох інших членів «Великої трійки» (США та Індії). Примітно, що Велика Британія знову збільшила свій показник потенціалу зростання до рівня, який був до Brexit, при цьому незначно відстаючи від Німеччини, визнаної  іншим великим рушієм у 2022 р.

Загалом оцінки потенційного зростання, які в кінцевому підсумку є показником довіри, різко підвищились, і це також може свідчити про глобальну інфляцію на ринку, де ціни майже напевно швидко зростуть. Однак – чи відображає це також розквіт фармації з по-правкою на інфляцію, залишається неясним.

Питання щодо міцності долара

Одним із цікавих економічних побічних ефектів інфляційної невизначеності є те, що долар США зміцнився по відношенню практично до всіх інших основних валют – це означає, що виробничі можливості в країні стали дорожчими для закордонних компаній і потенційно створюють варіанти виробництва та контрактних послуг за межами США більш привабливими для американських компаній (принаймні в короткостроковій перспективі).

Інфляція 2023 року

Більшість представників галузі прогнозують, що в 2023 р. інфляційний тиск потенційно зменшиться, а «помірне занепокоєння  щодо інфляції» висловлюють 52% опитаних. Однак, можливо, через нерівномірний характер інфляції на різних ринках, а також війну 34% респондентів усе ще впевнені, що інфляція залишатиметься значною і наступного року. Лише 14% вважають, що наразі її вже повністю «прийняли» ринки з урахуванням певних проблем, чутливих до витрат виробництва, наприклад генериків. Очікується, що спостерігатиметься придбання виробників генеричних і низькорентабельних інгредієнтів, причому країни Сходу потенційно будуть більш вразливими та схильними до зростання цін на енергоносії. Однак інноваційна фармацевтика очікує, що більша частина зростання цін може бути нівельована за рахунок співпраці з контрактними виробниками.

Загальна конкурентоспроможність

Віддзеркалюючи висновки в категорії потенціалу зростання, та сама п’ятірка лідерів залишається на чолі рейтингу «загальної конкурентоспроможності» – найбільша зміна стану спостерігається у Великої Британії, яка піднялася з 8-го місця у минулому році на спільне з Німеччиною 3-тє, випередивши Китай. Якщо розглядати картину Китаю цілісно, очікуються уповільнення місцевих ринків біотехнологій та інновацій, а також зупинка зростання ринку фармацевтичних інгредієнтів. Однак слід зазначити, що країна все ще залишається найбільшим у світі центром виробництва інгредієнтів. Найбільші гравці в Китаї, які орієнтуються на західні ринки, можуть краще витримати внутрішні «шторми». Варто також відмітити, що такі компанії, як Pharmaron, Asymchem і WuXi AppTec, повідомили про справді приголомшливі темпи зростання за останні кілька років і інвестують у виробничі майданчики в усьому світі.

Якість виготовлення готових лікарських засобів

Чотири країни в рейтингу зберегли свої позиції, але в іншому порядку, хоча й маючи досить подібні результати. Примітно, що США знову випередили Німеччину з підвищенням показників на 7%. Більш цікавим є те, що Велика Британія продовжила свої досягнення 2021 р., і цьогоріч уперше витіснила Японію з 3-го місця. Трійка лідерів підвищила свої показники 2021 р., а репутація Великої Британії також поліпшилася на вражаючі 7%. Однак показник Японії трохи впав (4%) порівняно з 2021 р., і тепер країна відступила від нової «Великої трійки». Найбільше зросли показники в Індії та Китаю, де репутація цих країн покращилася майже на 8 і 20,7% відповідно. Навіть ураховуючи велику відносну кількість відповідей Індії та низькі показники Китаю під час пандемії, це вражаюче зростання потенційно може означати початок нової ери для обох держав, які тепер набагато більшою мірою відповідають західним вимогам. Підсумовуючи, зазначимо, що цього року керівники більш позитивно оцінюють якість фармацевтичної продукції, ніж у будь-який попередній рік.

Показники якості виробництва АФІ залишаються незмінними з року в рік, лише з невеликим відхиленням від показника 2021 р.

Всупереч тенденції, яку ми спостерігаємо в інших сферах, Німеччина знову зберегла своє місце на вершині рейтингу й обігнала США. У Німеччині зафіксовано річне зростання на рівні 6%.

Однак гігантські виробничі центри Індії та Китаю досягли найбільшого підвищення показників. У 2021 р. Індія ще більше поліпшила свої досягнення, зафіксувавши зростання на 15% порівняно з минулим роком. Фактично це перший випадок в історії цього дослідження, коли фармацевтична економіка, що розвивається, зрівнялася з рівнем великих західних фармацевтичних держав за якістю виробництва АФІ. Сьогодні Індія перебуває на одному рівні зі Швейцарією та Японією, лише трохи поступаючись Великій Британії. Навіть ураховуючи велику кількість опитаних з Індії (29%), це означає величезну зміну в їхньому сприйнятті за останні два роки з підвищенням приблизно на 25%.

Проте в Китаї відбулося також безпрецедентне зростання репутації щодо виробництва АФІ – у 2022 р. зазначено колосальне поліпшення на 25%, що привело країну у відповідність до показників якості виробників в Італії та Франції. Важко пояснити цей зсув або визначити фактори, що сприяли такому повороту. За винятком 2021 р., у Китаї протягом останніх п’яти років постійно спостерігалося значне зростання показників. Тому буде цікаво побачити розвиток ситуації у 2023 р., який може стати знаменним моментом для фармацевтики Китаю.

Інший висновок полягає в тому, що загальна впевненість у всій країні зростає вже третій рік поспіль і досягає найвищого загального рівня. Це означає, що світова галузь зараз більш упевнена в якості виробництва АФІ, ніж будь-коли за останні 6 років.

Контрактні послуги

2022-й став роком контрактного виробництва в багатьох відношеннях: CDMO-компанії отримали значну вигоду від контрактів на препарати від COVID-19, приватний капітал відновив і зміцнив свій потенціал, а також збільшив темпи зростання, які, здається, суперечать теперішнім реаліям глобальної економіки.

Потужність CDMO, особливо в умовах, коли діють контракти на COVID, залишалася проблемою протягом останніх 12 міс – доступ до комерційного виробництва був найбільш напруженим. Упродовж наступних 12 місяців галузь знову визначила біологічні CDMO як такі, що, швидше за все, зазнають найбільших обмежень щодо пропускної здатності. Причому ресурси CDMO з АФІ також потенційно напружені. Однак змінюючи тенденцію останніх років, обмеження можливостей клітинної та генної терапії, здається, менше хвилюють керівників, що може відображати як нарощування потенціалу, так і уповільнення процесу розробки.

Сталість

Екологічність тепер однозначно враховують під час ухвалення всіх рішень у ланцюжку поставок. 95% керівників галузі вважають, що «важливо» або «надзвичайно важливо» (52%) мати прозорість в усьому ланцюжку постачання. Дивлячись у майбутнє протягом наступних п’яти років, 83% сподіваються, що конкретні «показники сталого розвитку» (наприклад, повна переробка відходів, відсоток екологічно чистої енергії, низький PMI та екологічна хімія) будуть указані в усіх контрактах CDMO. Це означає, що представники галузі мають прискоритися в бік сучасного виробництва та більш ефективної хімії. Фактично майже 60% вважають, що CDMO у контрактах повинні будуть надавати своїм партнерам як «показники сталого розвитку» для проєктів, так і конкретні корпоративні ESG-коефіцієнти.

Для галузі, яка звикла продавати на основі «швидкості розвитку» та/або «вартості», це матиме серйозні наслідки, наприклад, при плануванні інфраструктур тощо. Одноголосним є твердження, що зараз потрібно робити інвестиції в сучасне виробництво, щоб підготуватися до цих змін.

Біопрепарати

Якість виробництва біопрепаратів

Показники біологічних препаратів зросли майже в усіх країнах, у тому числі в Німеччини та США. Велика Британія також оновила свої досягнення у 2021 р. і тепер випереджає Швейцарію та наближається до показника Японії – усі учасники цієї п’ятірки найкращих країн отримали надзвичайно високі результати. В той же час Індія несподівано обігнала Францію, ставши «найкращою з решти», тоді як Китай продемонстрував різке поліпшення, піднявшись з нижньої частини таблиці до дуже поважного результату – 6,9.

Зростання виробництва біопрепаратів

З точки зору потенціалу збільшення обсягу біологічних препаратів, Німеччина і США ще більше збільшили свої оцінки (приблизно до 9), при цьому Індія та Китай демонструють потужний потенціал зростання – можливо, це відображає попит на біологічні вакцини від COVID-19, які виробляються в кожній країні. Серед інших великих країн Велика Британія знову продемонструвала значне поліпшення свого бала, тоді як показники Ірландії з невідомих причин впали з 7 до трохи вище 5.

Біоінновації

Було зафіксовано кілька великих і часто несподіваних змін в оцінках інновацій щодо біопрепаратів. Першою великою несподіваною, і вражаючою зміною, було те, що США знову встановили новий рекорд у сфері інновацій на своєму ринку біопрепаратів. Однак несподіваним було те, що її вражаючі успіхи зрівнялися з такими Німеччини, причому обидві країни отримали 9 і більше балів. Іншим благом для британської біофармації є те, що Велика Британія піднялась у рейтингу та замінила Швейцарію, яка зазнала ще одного значного падіння, у «великій трійці». Іншими великими переможцями знову стали Індія та Китай, чиї показники тепер майже збігаються з такими Франції, Японії та Швейцарії.

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт