Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) апрель

Женщины в фармацевтике. Мария Думанчук

Марія Думанчук,
Незалежний консультант фармринку

Яким був Ваш професійний шлях?

Мій професійний шлях був насиченим і цікавим, сповненим різної складності завдань, випадків та проєктів.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

Мені здається, що ці навички будуть корисні у будь-якій сфері, не лише у фармацевтичній. Важлими є цікавість і відкритість до всього – знань, умінь та інформації, а також робота над собою. Це постійний розвиток себе не лише у професійному плані, а й як особистості. Вважаю, що саме особистісні навички дають можливість для кар’єрного росту. Знання формул чи планування та прогнозування продажів не додають успіху в управлінні людьми та лідерства. Водночас саме грамотне планування визначає вас як професіонала. Для успіху важливий баланс у soft and hard skills. І це постійний розвиток. Неможливо лише раз пройти якесь навчання і одразу стати лідером. Потрібно постійно «прокачувати» цю навичку та доповнювати її.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

Звісно, із задоволенням! Я мала щастя брати приклад, навчатися та надихатися у найкращих жінок у фармацевтичній галузі. Одним із таких прикладів для мене є Філя Іванівна Жебровська. У неї я навчилася ставитися однаково до людей незалежно від їхньої посади, а також сміливості довіряти іншим професіоналам і водночас  вчитися у них. Моя керівниця, Сандульська Майя Василівна, навчила мене виваженості та неспішності у прийнятті рішень. Я їй вдячна за віру в мене та довіру. Саме це допомогло мені вивчити нові методи переговорів та вести їх на вищому рівні. Ще одним значним прикладом для мене стала Мартинчук Мар'яна Петрівна. Мене надихнули її структурність та стратегічний підхід до будь-якої справи. Також для мене прикладом завжди були колеги, у яких я вчилася того, як треба і не треба робити. Це теж важливо усвідомлювати.

– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

В Україні наставництво не поширено, але можна брати приклад з рольових моделей і намагатися розвивати себе. Також є чудова «Школа продакт-менеджерів» Андрія Вовкодава. Вона цікава правильним оточенням і тим, що в ній викладають практики. Тут можна отримати ті знання, які по-справжньому є дієвими на практиці, а не просто суху теорію, як у вишах

– На Вашу думку, що може допомогти у професійному розвитку?

Постійне самонавчання та саморозвиток – це основа. Важливо також навчитися ставити собі цілі і йти до них. Тобто для професійного росту потрібно зрозуміти, ким ви хочете стати, визначити, які навички потрібно розвивати, і йти до своєї мети. За вас ваші навички ніхто не розвине.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Якщо ви обрали професію за покликом серця – для вас усі двері відчинені, але за умови, що ви готові докласти зусиль їх відчиняти. Головне – це розуміти свою мотивацію, яка буде допомагати вам завжди.

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт