Объективный информационный канал
для профессионалов отрасли

Фармацевтическая отрасль/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №2 (95) апрель

Женщины в фармацевтике. Татьяна Пономаренко и Ярина Юринец, ФИТОФАРМ

Про свій досвід розповіли дві представниці фармацевтичної компанії «ФІТОФАРМ». Вони мають різний шлях, досвід і натхнення. Ярина Юринець працювала в багатьох напрямах і фірмах. Тетяна Пономаренко почала свій шлях у «ФІТОФАРМ» і крокувала кар’єрними сходинками в межах однієї компанії.

Яким був Ваш професійний шлях?

Я почала свій трудовий шлях з посади першостільника в аптеці. Пам’ятаю, як до нас приходили медичні представниці. Мені так сподобався їхній стиль роботи та життя, що я захотіла спробувати себе у цій ролі. Був довгий період навчання, але мені вдалось – я стала представником однієї з вітчизняних компаній. Згодом був внутрішній конкурс на заміщення вакансії маркетолога. Мені пощастило, бо перевагу надавали кандидатам з фармацевтичною освітою. Потім я захотіла розвиватися в міжнародній фармацевтичній компанії, де змогла зайняти вакансію менеджера відділу маркетингу. Окрім постійного підвищення кваліфікації в сфері фармації, мені довелося опанувати новий напрямок – маркетинг. І вже в компанії «ФІТОФАРМ» я почала свій трудовий шлях як менеджер стратегічного маркетингу. Це для мене був дуже важливий крок вперед. Зараз я керую службою стратегічного маркетингу і кожного дня пліч-о-пліч з командою приймаю виклики сьогодення. – Ярина Юринець.

Після випуску в 1977 р. я отримала направлення на роботу на Артемівську фармацевтичну фабрику, де впродовж 10 років працювала майстром фасувального цеху. Коли звільнилося місце у відділі контролю якості, мені запропонували посаду хіміка-аналітика в лабораторії. Там я працювала майже 12 років. Потім стала начальником відділу контролю якості, який очолюю і сьогодні. Коли я вступала до вишу, то мала працювати в аптеці, а з волі випадку сталося так, що пішла на виробництво. І досі не жалкую про це. – Тетяна  Пономаренко.

– Які навички необхідні, щоб досягти успіхів у фармацевтичній сфері?

Перш за все треба любити те, що ви робите. Це стосується всіх сфер, не тільки нашої. Важливо ставитися з повагою як до процесу, так і до тих, для кого ви це робите. Крім того, потрібні терпіння і наполегливість. Треба вміти знаходити спільні точки перетину з кожною людиною. І, як у будь-якій професії, слід використовувати власні підходи. – Тетяна Пономаренко.

Знання англійської є обов’язковим. Зараз Україна стає частиною Європи, тому треба володіти  англійською. Все інше можна  здобути в процесі навчання і роботи. – Ярина Юринець.

– Чи хотіли б Ви виділити когось з жінок з нашої сфери, які Вас надихали?

Я дуже часто порівнювала свої вчинки з діями Лідії Олексіївни Макогон, начальниці відділу контролю якості, під керівництвом якої я працювала. А ще пригадую, що не у всіх з першого разу виходив аналіз екстракту крушини, але якщо його робила Галина Василівна Зубенко, то вона завжди досягала гарантованого результату. З нею ми працювали в одному колективі, у неї я вчилася тонкощам професії. І таких людей багато. Кожна людина має власні сильні сторони. –  Тетяна Пономаренко.

Я не можу сказати про окрему особистість – це більш збірний образ. У своєму житті я зустріла декілька успішних жінок, які зараз обіймають керівні посади, і в кожної з них свій шлях. Та, звичайно, прикладом для всієї нашої команди є Мар’яна Мартинчук, Генеральний директор компанії «ФІТОФАРМ»,  яка володіє такими важливими в наш час якостями, як незламність та адаптивність. – Ярина Юринець.

– Де студенткам можна отримати досвід та знання у фармацевтиці?

На мою думку, важливою є практика на робочому місці. Не варто боятися того, що ти маєш відповідний диплом, а тобі пропонують щось не те, чого б ти хотів. Просто розпочни з малого і досягни в майбутньому того, до чого прагнеш. – Тетяна Пономаренко.

Обов’язковими вважаю участь у фокус-групах, а також дистанційну роботу, що передбачає супроводи та проєктні роботи. Крім того, важливі спілкування та робота під час конференцій. Головне – це мати бажання. – Ярина Юринець.

– На Вашу думку, що може допомогти у професійному розвитку?

Наснага та бажання до навчання. Якщо ти за день не вивчив чогось нового, то цей день прожив марно. Це мій слоган у житті. Також важливими є витримка виконувати рутинну роботу, ну і, звісно, міцне здоров’я: потрібно збалансовано харчуватись, нормально висипатись, робити перерви, коли відчуваєш у цьому потребу. – Ярина Юринець.

Бажання розвиватися та вміння робити свою справу краще за всіх. – Тетяна Пономаренко.

– Які Ваші побажання молодим спеціалістам?

Вірте в те, що у вас все вийде, тому що ви обрали одну із найцікавіших професій. Ви навіть собі не уявляєте, який вплив маєте на людей, яку цінність несете. Як першостільник в аптеці ви робите титанічну роботу. Будьте уважними до своїх думок і вірте в себе. Потрібно розуміти, що ви є дуже важливим елементом, і знати, яка сила за вами стоїть. – Ярина Юринець.

Не боятися робити щось нове, оскільки, як відомо, «очі бояться, а руки роблять». Треба постійно працювати над собою. Найголовніше – це усвідомлювати, що ти маєш у собі й що можеш дати людям. Коли ти долаєш ці труднощі, то стаєш зовсім іншою людиною. Усім бажаю удачі й миру. – Тетяна Пономаренко.

https://fitofarm.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт