Об`єктивний інформаційний канал
для професіоналів галузі

Фармацевтична галузь/ Pharmaceutical Industry review, 2023, №4 (97) вересень

5 хвилин з... Климом Тимко, виконавчим директором ТОВ НВФ «Мікрохім»

Під час війни багато компаній спромоглися втримати позиції не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках. Деякі відкрили для себе нові можливості. В якому напрямку рухається Ваша компанія?

Протягом останнього року ми працювали над зміною бізнес-моделі та налагодженням внутрішніх процесів, пов’язаних з цим, оскільки втратили власне виробництво і мали переорієнтуватись на контрактне. Це був справжній виклик для нас, адже впродовж 30 років компанія використовувала власні потужності і позиціонувала себе саме як виробниче підприємство. Пишаюся тим, наскільки ми виявилися життєстійкими, і незважаючи на всі перешкоди зберегли команду, зберегли власний портфель препаратів та продовжуємо розвивати свою експертизу. Попри всі труднощі ми змогли у 2022 р. зробити успішний лонч єдиного вітчизняного тіоколхікозиду в ін'єкційній формі. Також найближчим часом заплановане проведення ще 6 лончів.
Ми втратили власне виробництво, проте маємо дуже потужну експертизу в R&D, використовуємо інноваційні підходи та унікальні форми, на чому і робимо акцент. Завдяки партнерам компанія змогла достатньо швидко, з огляду на умови війни і невизначеність, налагодити всі процеси та відновити виробництво препаратів з нашого портфеля.

Сьогодні експерти говорять про зміни тенденцій на фармацевтичному ринку України і, зокрема, про зростання попиту на препарати для лікування посттравматичного синдрому, а також про збільшення у майбутньому об’ємів продуктів для лікування хронічної патології та захворювань у людей похилого віку. Як змінилася номенклатура препаратів Вашого підприємства від початку війни? Які тенденції Ви спостерігаєте?

Першочергово перед нами стояли задачі відновити портфель препаратів, який у нас був до початку великої війни, а також повернути з дефектури лікарські засоби, які потрібні пацієнтам. Тому в 2023 р. фокусуємося саме на цьому. Наразі ми вивели з дефектури більшість позицій.
Якщо говорити про стратегічне бачення найближчого майбутнього, то для себе ми обираємо працювати таргетовано в певних терапевтичних напрямах. Наразі найбільш пріоритетними для нас є лікарські засоби для застосування в кардіології, неврології та хірургії. В цих напрямах ми вже маємо певну репутацію та пропонуємо ефективні препарати. Наприклад, наш тіоколхікозид, який ми вивели на ринок зовсім нещодавно, в листопаді 2022 р., в дуже складних умовах, зараз займає майже 12% ринку в упаковках.

В кардіології ми послуговуємося сучасними тенденціями лікування та беремо до уваги затребувані комбінації. Це наочно відображено в кардіологічному портфелі компанії. Наш ізосорбіду динітрат у формі спрея має всього один аналог на ринку України. У нас представлена найповніша лінійка препаратів на основі периндоприлу та валсартану, включаючи потрійні комбінації, що дуже важливо в роботі лікарів для правильного підбору дозування з метою лікування хворих на артеріальну гіпертензію – від початку захворювання до формування її резистентної форми.

Тож ми фокусуємо нашу увагу на розробці та впровадженні в свій портфель інноваційних препаратів, виведенні на ринок таких лікарських засобів, які довели свою ефективність в інших країнах та входять до світових стандартів лікування, проте ще не стали популярними та широкодоступними в Україні.

Як Ваша компанія виходила з логістичної кризи для експорту своїх препаратів, а також імпорту сировини і обладнання?

Так, логістичні ланцюги кардинально змінились і це стало ще одним викликом для нас. Ми ретельно проаналізували усі існуючі контракти і зосередилися тільки на кількох найбільш надійних партнерах – світових лідерах із постачання сировини та пакувальних матеріалів. Наші спеціалісти прорахували усі можливі девіації та варіанти розвитку подій. Дотримання точних термінів постачання вкрай необхідне для випуску лікарських засобів, особливо коли мова йде
про контрактне виробництво, адже ми взаємопов’язані з нашими партнерами. На кожному партнерському виробництві є заздалегідь затверджені календарні плани, і ми зі свого боку чітко дотримуємось усіх обумовлених дедлайнів задля своєчасного випуску продукції
ТОВ НПФ «Мікрохім».

Чим найбільше пишаєтеся на Вашому підприємстві?

Враховуючи, що у 2022 р. ми втратили виробництво, то як виконавчий директор
я особисто найбільше пишаюсь командою та нашою стійкістю. Ми зберегли компанію, дуже швидко пере орієнтувалися на контрактне виробництво, змінили бізнес-процеси. Незважаючи на невизначеність, у лютому 2023 р. у ТОВ НВФ «Мікрохім» відбувся масштабний ребрендинг, який включає також повноцінну зміну пакування всіх препаратів. Ми стали більш відкритими у нашій комунікації, в команду прийшли нові талановиті люди. Ми подолали найбільш кризовий для виробничої компанії момент, тому точно можемо говорити про те, що стійкість – це наша перевага. Це те, чим дійсно варто пишатися.

Як розвиваєте свій колектив? Які виставки відвідуєте?

У нас є перелік певних подій за кожним із напрямів, які наші співробітники відвідують щорічно для того, аби бути в контексті трендів та інновацій і загалом розуміти, куди рухається світ.
Так, наприклад, щорічно делегація наших співробітників відвідує CPHI, яка об’єднує понад 100 000 фахівців фармацевтичної галузі з усього світу та сприяє розвитку інновацій. Крім того, вони регулярно присутні на різноманітних виставках, конференціях, офлайн- та онлайн-подіях, які за своїм змістом охоплюють всі етапи: від розробки препарату до його дистрибуції. Це дає нам потужний пул інформації та є джерелом натхнення для всієї команди.

Зовсім нещодавно наші співробітники брали участь у вебінарі-практикумі, організованому компанією STD Ltd («Стандарти Технології Розвиток»), мета якого – підвищення професійних компетенцій з фармаконагляду в питаннях планування, розробки та складання плану управління ризиками (ПУР) і звіту з безпеки ЛЗ (ПСУР – PSUR), що періодично оновлюється, формування
та закріплення практичних навичок з управління сигналами та відображення їх в PS, оцінка ризиків, розробка заходів щодо мінімізації ризиків. Представники департаменту маркетингу постійно відвідують багато профільних конференцій та семінарів. У червні вони були, наприклад, на Ukrainian Marketing Forum. Незабаром запланована участь у конференції «Фармбюджет-2024». В команді також є бізнес-тренер, який на постійний основі працює зі співробітниками зовнішньої служби компанії, посилює їхні навички та рекомендує актуальні інструменти для роботи.

Тобто кожен «тримає руку на пульсі» в своїй зоні відповідальності та системно розвивається відповідно до своїх компетенцій.

Чим Ви надихаєтесь для створення нових проєктів? Можливо, хочете виділити окрему особистість, що вплинула на Вас найбільшою мірою?

Зараз такий час, коли натхнення народжується насамперед від усвідомлення власної приналежності до країни, яка бореться за своє майбутнє. Ми, український бізнес, є частиною цієї боротьби і маємо продовжувати працювати, розробляти нові проєкти, розвиватися, забезпечувати робочі місця і тим самим робити свій внесок в економіку нашої країни. Маємо виходити на міжнародні ринки та гідно представляти Україну.

https://www.microkhim.com.ua/

X

error

Подобається наш журнал! Розкажи про нас

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Для копіювання будь-ласка увійдіть в свій аккаунт